arcuèlh

dimecres, de juliol 10, 2013

La DGLFLF que fan per las lengas ? RES

Son quitament pas capables d’escriure una mapa seriosa sul tèma.

Dins un comunicat mandat a tot escantilh, Les Nuits Typiques, Patrick Lavaud prepausa coma cada annada (se cansaràn segurament), un encontre sobre las lengas de França, aquelas que son mesprezadas. Per illustrar aquel comunicat, an la mapa de la DGLFLF. Se cal pausar question, que fan aquel monde per las lengas de França, perqué semblan pas mestrejar lo problèma de la mapa prepausada per descriure l’ensemble lingüistic de cada lenga concernida. Gaitatz :

Fauta de seriós lingüistic DGLFLF

L’Agence de Presse de Bretagne acaba de veire lo comunicat e se questiona gaire sobre la remanença d’aquel encontre, coma se res avançava ! E efectivament res avança e la jornada de 2013 sembla encara a la jornada de 2012, coma a la de 2011, etc.

La lei votada en junh de 2013 es insufisenta coma a poscut lo provar un comunicat del POC en fin de junh de 2013, en se contra-dire ambe lo comunicat de junh 2013, debuta, mai coma lo fan saber los Bascos en aucupar lo sièti del PS a Baiona.

Vaquí la mapa corrigia pel costat que me sembla, ieu, mai entendre.

Fauta de seriós lingüistic DGLFLF corrigida

A-n aquesta mapa, cal apondre, lo goadelopean, lo martiniqués, l’anglés de sant Martin, las lengas de Guiana, de Kanaky, de Polinèsia e de La Réunion, amai del maorí. Ai tanben un dobte sus la zòna francica.

Lo fòrum convida ambe l’argent public, e organiza un fòrum occitan en Gasconha per emplenar lo voide de las incompeténcias dels elegits e de las elegidas que son incapables en Occitània, de crear un lòbi coma en Bretanha o de plantar una reala politica de signaletica dedins los Conselh General coma dins los departaments de Bretanha (encara).

Ai vist la lista dels intervenents ; Se farà las sampitèrnas reünions (ambe los meteisses intervenents) quantes sègles ? E los intervenents semblan èstre los meteisses dempuèi sègles, i van crevar dins aquelas reünions ?

I a urgéncia de saber : perqué los OCCITANS elegits fan res per emplegar l'occitan, dins la comunicacion institucionala, dins las signaleticas dels departaments, dins las politicas dels festenals ? I a urgéncia de saber perqué l'E.N. es lenta per installar las classas 'amb equitat lingüistica' e la seuna administracion tant rapida per las barrar al moment de reforma? E perqué Calandreta es pas presenta ? Perqué avèm pas de lei per la lenga occitana e que los socialistas de Gironda an abandonat de far votar una lei, contrariament als Bretons qu’i son tornats !

I a pas mestièr de cinquanta especialistas per entendre aiçò, gaitatz çò que Perpinyà a mandat coma messatge, es clar, non ?

Una lenga, una dreit, una lei

Pòdi ‘quò sec explicar al delegat de la Generalitat de Catalonha, que la seuna preséncia farà pas avançar lo truc ! O disi per totes los intervenents que faràn km per anar an aquela jornada.

saber sense utilitat