arcuèlh

dijous, de setembre 22, 2016

Tisseo : Linha 2, perdon L2

La linha L2 es una substitucion de linha anciana ; mas es una linha que ligarà de 5h del maitin dinca mièja-muèch Colomèrs (Colomiers en ortografia francesa) a Tolosa ; es una causa novèla, grandament novèla per l'aglomeracion e sobretot per la mai granda vila de l'aglomeracion de Tolosa (fòra Tolosa), Colomèrs. Donc un maitin, soi estat préner aquesta linha, de Las Arènas (Toponimia francesa Les Arènes) dinca Lycée International a Colomièrs.
Los busses son a l'espèra a Las Arènas, e sembla que fosquèsse mai grands que los ancians busses ; la frequéncia de depart es mai regulara. Es principalament l'eveniment logistic per Colomèrs ; ai ai près lo bus, e 5 minutas après i a un depart. Lo bus seguirà l'anciana via de l'anciana linha, e donc lo bus -mai grand- es pas forçadament adaptat a totas las òbras sul camin, fau remarcar tanben que los arrest de busses son pas totes a l'actualitat de la novèla linha.

 I a fòrça espaci e lo bus es previst per descapacitats motors, mas pas per i plaçar un velò.

Çaquelà dissabte, jorna del patrimòni a la plaça darrièr lo capitòlin se presentava la linha 2 cap a Colomèrs coma un grand eveniment, s'i donava joguinets ; ai pas vist una linha que posquèsse anar mai aviat que lo tren entre Matabuòu e Colomèrs-Lycée-International. Donc ai gastat mai de 40 minutas per la distància Les Arènes / Colomiers Lycée International ; lo tren gastarà mens de 15 minutas, mas de depart n'i a sonque cada 2 oras.


Arribat a la fin de la linha, fau supausar que la linha s'arresta primièr a Montburon, en fàcia lo Lycée International de Colomèrs... Mas oficialament l'arrest sus las aficas, l'arrest es indicat Lycée International. 

Coma aviá l'intencion de préner lo tren al retorn, soi estat a la gara ; es un pauc complicat de la trobar se anatz dinca la fin de la linha ; i a pas una sola signaletica per ligar los dos mejans de transpòrts, e donc se podrà enganar ; mas arribat a l'estacion de tren, ai poscut veire que la maquina a bilhets foncionava pas, e çaquelà mai de 10 personas esperavan ; soi tornat en bus !

Per melhorar la linha 2 : fau donc, rota especiala per aquel bus, e perqué passar per l'estacion de Colomèrs ? Perqué promòure la linha quora es pas acabada ? Es encara una L2 per Colomèrs que s'arresta a la gara SNCF de Colomèrs-Vila ? Per melhorar la linha, l'occitan arribarà un jorn, dins sa toponimia, o dins las anóncias dins lo bus, serà pas necite per l'arrest Val d'Aran ...

Per esperar un cambiament de metodologia per melhorar la vida dels ciutadans, fau un pausa café, longassa coma sempre per l'Estat de la decentralizacion francesa :