arcuèlh

dijous, de juliol 17, 2014

Respectar las religions, mas…

Respectar las religions, mas dinca quin punt ?

ambassades synagogues

En Occitània, sabèm lo dangièr de l’integrisme religiós, es estonent qu’aiçò fosquèsse pas ensenhat dedins l’Estat francés, e especialament dins las escòlas dita del modèl République Française.

Es evident que la frasa indicada per Pierre Minnaert es grandament polemica ; los parallelismes qu’ai establit en seguit dona una explicacion, sobre la basa del modèl Pierre Minnaert de twitt, ai establit per las doás autras religions un parallelisme, dos parallelismes que fan l’explicacion e rendon l’escrit de Pierre Minnaert dangierós, dins un contèxte que vòlon (josius e musulmans) importar la guèrra entre Palestina e Israël sul continent europèu.

Mas se la frasa es qualificada d’error politica, per fòrça, per caver sonque castigar la religion josiva aprèp l’afar de la sinagògue de la Roquette a París, me sembla qu’es tanben una error ontologica per contrar una sola religion sense i associar las autras monoteïstas que se fan mai o mens la guèrra a travèrs populisme religioses que devenon sovent integrismes, e a la finala simplismes politics, e aiçò dempuèi sègles e sègles.

Una societat modèrna dèu suportar las illusions que pòdon portar las religions, mas segur que dèu donar lo dreit de refusar l’acceptacion avugla de las letras religiosas de caduna, e las balivernas dels especialistas de cada religion e lor eleccià ensenhat o pas ; es a partir del moment qu’una religion non accepta bric la critica antireligiosa que l’integrisme s’installa dins la societat sancièra. E alara la religion e los adeptes devenon un dangièr per tota la societat.

La lei de 1905 a installat una patz religiosa en França, contra l’integrisme religiós catolic, vaticanesc. Cal pas remplaçar aquel integrisme per un autre, josiu/sionista o musulman/islamista. Per aiçò la lei de 1905 es encara d’actualitat, pertot en Occitània, mai tanben en França.