arcuèlh

divendres, de gener 24, 2014

La paradòxa socialista es tanben UMP

Pendent que lo govèrn explica que cal destrusir los departaments d’Iscla de França, lo meteis primièr ministre refusa la fusion del departament de Naoned a la Bretanha e lo president de la region Ausiette li repròche d’aver lançat l’idèa, anuèch dins la premsa locala en emplegar los meteisses arguments que los que son per l’unitat bretona, d’abans lo pétainisme.

De que se debana en Occitània ? A Niça, los esperits socialistas e radicals nissarts vòlon un departament ambe panèus a l’entrada (donc un còst que refúsan a la lenga de Niça ont son al poder dins las comunas), a Castelnau de Lès vòlon regropar ambe «Midi-Pyrénées», alara que lo projecte Datar los vòl ambe Provença. Aquela demanda de panèu sembla fòrça als panèus numerologics “31” en gròs a l’entrada del departament «Haute-Garonne», per un país que se sona tolzan, Comengés, o Varonés.

socialista e departamentalista

Pauc a pauc, pensi qu’aquesta reforma serà enterrada, pels frens dedins lo sistèma jacobin, pels conservatismes nacionalistas franceses que son en bocas o al calam d’un Mechanlon (FdG) o  de l’arlatenc migrant Guaino (UMP).

L’unic biais de resoldre lo problèma es simplament enlevar totes los poders de gestion del territòri a l’administracion centralista e daissar als pòbles de França se governar,  plan segur la casta republicanista parisenc dèu abandonar lo poder sobre las «províncias» del regionalisme d’expansion parisenca, lo regionalisme constitucionalista francés.