arcuèlh

dilluns, de juny 06, 2011

OC-BI e FO dins la meteissa barca

I a militants del Partit Occitan (de sempre dempuèi 1991), de l’Escòla Occitana d’Estiu (la novèla, dempuèi tres annadas), e d’OC-BI (perqué es sovent la meteissa causa en nòrd-Aquitània), que son capburruts per insistir per vóler combatre contre un sistèma de l’endedins, sistèma endedins –a l’amagat o en public- que vòl pas respectar los elements de diversitats lingüisticas en Occitània, tal coma es concebut normal en Euròpa, l’Euròpa de la patz lingüistica ; mas perqué èstre talament capbord ?

D’un autre costat FO es conegut clarament per èstre lo sindicat majoritari de la dreita francesa e de l’extremisme nacionalista (e i a benlèu un fum de socialistas dedins), es tanben lo principal sindicat de la polícia ; aquí avèm la polícia lingüistica de l’Éducation Nationale qu’informa coma del temps del pétainisme çò que cal pas suportar, e fòrabandir del sistèma linda e republican, l’occitan. Fan pas los meteisses comunicat o letra duberta per l’alemand en escòla de Colomiers, escòla que se sona Jules Ferry, e que los panèus per i anar son notat en lenga alemanda…

expression nacionalista francesa FO

La repression lingüistica se fabrica pas soleta, cal mantunes elements, e lo sindicalisme de l’ensnehament fabrica lo netejament lingüistic, en frenar coma pòt a totes los nivèls. Es per aiçò que cal capvirat tot dins aquel mamot, e que los Conselhs Regionals defendèssen totes los dreits a un ensenhament particular en regiona e un ensenhament al servici del pòble, pas al servici de la lenga dels reis o de la casta al poder.

Çò qu’es mai o mens comprenedor, es l’actitud de mantunes militants ontologicament per un Estat salvador, e que pensa que l’Estat a fabricat un sistèma educatiu pel ben del pòble, levat los pòbles sotmetuts çaquelà. E els, vòlon a tota fòrça installar un ensenhament, forçar lo sistèma de la basa al Conselh Consitucional per acceptar l’occitan pauc impòrta lo prètz e la lentor del desvolopament, alara que la concurréncia entre los sistèmas es lo sol biais de destrusir lo nacionalisme de l’ensenhament francés en region ; cal crear un sistèma public occitan d’ensehament per combatre a totes los nivèls las barraduras del sistèma, per aver un servici public occitan de l’ensnehament, per la riquessa del país nòstre, e una administracion al servici del pòble occitan e pas al servici d’una casta republciana...

Per astre, avèm la letra duberta de FO per confirmar que son pel netejament lingüistic.

un jorn i a agut una volontat de crear … una calandreta dins un vilatge que sabi plan pron ben. Mas fins finalas, èra per crear una escòla bilingüa, alara tot anava plan qu’an dich los militants qu’èran aquí convençut. Lo problèma es que dins lo sistèma francés republican, los parents son elonhats del sistèma e qu’aquí caldrà demandar als parents a cada annada de manifestar per aver la classa suplementària. Manifestar e plaçar la perturbacion dins la societat civila es una causa normala dins lo cap de l’esquèrra. Mas quora s’encontra los parents ai puscut m’apercebre que se lor es jamai presentat la diferéncia entre “servici public” e “servici d’Estat”, lo servici l’Estat parla la lenga de la casta al poder, pas ges la lenga del pòble (public). Un còp explicat, cal èstre independent politicament per zo assegurar, los parents comprendràn que cal manifestar o crear una Calandreta puslèu. Mas l’esquèrra crei encara que l’Estat centralista francés a creat las escòlas republicanas gratuïtas sonque pel ben del pòble (francés, unic plan segur), alara qu’es uan creacion militarista per assegurar pels pòbles de fRANÇA que posquèssen entendre l’òrdre de la casta al cap de l’armada, e aital evitar de perdre una guèrra, coma avèm perdut la batalha a Sedan. Çaquelà, e malgrat l’imposicion militarista de las escòlas republicanas francesas, l’armada francesa –sola- a perdut totas las batalhas aprèp Sedan, malgrat lo constat lingüistic. LA REALITAT LINGÛISTICA ES CLARA, L’ARMADA E FO PÁRLAN A LENGA DE LA CASTA AL PODER, PAS LA LENGA DEL PÒBLE.

La FELCO a pas encraa comprès aquò tanpauc. Pel moment ai jamai vist la FELCO demandar la creacion d’un servici public per la lenga occitana e son ensenhament, un servici public en Occitània.

OC-BI engana son monde en pensar que l’occitan serà salvar per l’installacion de laS solaS escòlaS republicanaS francesaS. Car amai de desvolopar lo bilingüisme dedins lo sistèma francés, OC-BI trabalha tanben per frenar lo desvolopament de Calandreta, aquò es mens oficial, mas una realitat de terrenh, viscut.

OC-BI e FO son dins lo meteis camp politic, volontariament o pas, son dins lo camp de la destruccion lingüistica occitana.

Puèi del temps que lo nacionalisme tipe FO se vòl lo capolièr del netejament lingüistic contra l’occitan, las turpituds del sistèma diplomatic parisenc, fan páur als Africans : «Sénégal la langue française doit partir»… caldrà un jorn explicar a las castas nacional-expansionistas francesas que las loras actituds contra l’occitan son tanben legidas en Africa.

panafricanisme