arcuèlh

dijous, de setembre 29, 2011

Una enquèsta lingüistica occitana : la caldrà pas amagar !

Lo títol daissa una evidéncia, las enquèstas lingüisticas per l’occitan son sistematicament amagadas pel sistèma administratiu francés, la decentralizacion es aiçò (enlevar del centre ambe los metòdes del centre) … Es benlèu que lo sistèma administratiu francés es mai que de l’administratiu, es tanben l’expression d’una vision politica, e donc aital es pas un “servici public”, un servici al pòble occitan.

L’enquèsta lingüistica d’Aquitània es estada tristament abandonada dins los arquius de la numerizacion informativa. Cap usança publicitària dins los mèdias d’Aquitània. es pietadós.

L'informacion aurà pas capvirada las linhas d'avions cap a Hamburg o Madrid, mas l'enquèsta lingüistica sobre l'occitan a Tolosa, dona una autra vision de las demandas socialas per l'occitan, son bravament positivas. Lo personal politic es çaquelà un pauc frenat... per aver aquela politica concretament demandada pel public –nombroses- enquèstat.

Es benlèu que aiçò que los departament de Nauta-Garona, Tarn-e-Garona, Òlt e Roèrgue an refusat de completar l’enquèsta sobre los lors departaments. Quora l’enquèsta es precisa, las demandas son mai fòrtas. E benlèu que ne vòlon pas de demanda clara e ciutadana per l’occitan.

Enquèsta lingüistica

En companhiá de Guilhem Latrubesse, Conselhièr Regionau de Europe Écologie Les Verts - Partit Occitan - Martin Malvy, pdt del CR de Miègdia-Pirinèus TOLOSA, a presentat l'enquèsta lingüistica sobre l'occitan.


La publicitat de l'enquèsta en Aquitània, a pas agut lo resson que cal, alara per Miègdia-Pirinèus es temps de la far conéisser, melhor conéisser. Se pensava fòrtament dins lo mitan occitanista present dins l’aula

S'espèra las enquèstas per Lemosin, Auvernha, Peitieu-Charentas, Ròse-Alps, Provènça-Nissa.

Las consequéncias politicas de l'enquèsta seràn presentadas al fur e a mesura dels projectes per l'elegit en carga de l'occitan, Guilhem Latrubesse (EELV-Parti Occitan). Martin Malvy li fa grandament fisença, e per astre es aquí (50 % per Guilhem, en occitan, e 50 % per Martin – los percentatge enregistrat en Miègdia-Pirinèus).

Pel moment s'espèra una visibilitat de l'occitan mai bèla dins lo Tram de Tolosa, sobre los panèus signaletics del mètro de Tolosa, dins los TER e los trens trans-Occitània, dins los aeropòrts de gestion CRCI, dins la signaletica gerida pels Conselhs Generals e l'Estat, dins la preséncia dins las escòlas per cicles coërents e dinca l'universitat, per mai que las letras. S’espèra tanben dins las maison de retirada, dins los luòcs publics en generals, ETC.

La politica per l'occitan espèra encara un seriós e una coëréncia, en periòde de restriccion budgetària, la causa es rampelada sistematicament per Martin Malvy, l'occitan aurà sa progression dins los budgectes, mas la presa en compte de la comunicacion del CR en lenga occitana, es pas encara per doman.

La volètz es aquí, picatz.

La meuna conclusion aprèp la presentacion es aquela : me sembla que politicament, cal demandar un referèndum per la visibilitat de l’occitan.

Sense aiçò serà complicat d’explicar que cal botar una urgéncia sul tèma.

S’espèra un article dins La Dépêche. Dins Le Parisien es la represa de l’article de l’AFP.

occitan LeParisien 290911

Sul tèma de las «Assises de la Culture Occitane» de Tolosa, cal legir tanben lo trabalh de Carré d’info, son joves e son a tractar l’actualitat importanta de la vila de Tolosa. Es multimèdia.

Carré d'info