arcuèlh

divendres, d’abril 29, 2011

La com oblida la règla CTP

Martin Malvy presidís la CTP dempuèi una annada ; Georges Frêche, el, i pensava al multilingüisme, benlèu perqué èra de Corserans ? O benlèu perqué èra una règla que los elegits de l’autre bòrd pirinenc i pensan SISTEMATICAMENT, els.

Lo servici com prepausa dins l’encastre de MAP11, sabi pas çò qu’es, levat qu’es una causa ligada a la fotografia. Alara, l’idèa es bona, lo Conselh Regional de Mièddia-Pirinèus prepausa fòtos de la CTP, una idèa bona per melhor far saber la CTP als Tolzans e Tolzanas.

Aiçò se debana dins l’encastre de Pyreneo 2011, l’annada dels Pirinèus. Per l’aficha de l’encontre se podiá veire clarament qu’i a cinc lengas dins las CTP, lo relais concret de las politicas de l’Union Europèa, «un exemple unic al nivèl europèu» explica Martin Malvy.

Al meteis nivèl d’excepcion, se podrà notar la lista de títol de las fotografias prepausadas : es sonque en francés, una costuma d’oblidança, se cal questionar perqué i a un cargat de mission per l’occitan, un elegit de las relacion internacionalas e de la lenga occitana, benlèu que la demanda de preséncia dels ecologista dins lo servici com de la region es necessària…

Tolosa Folks 060

Sonque en francés, l’occitan es considerat coma la lenga d’un linha budgetària, gaire mai… e ambe la carga d’un cargat, enbastilhat per tot çò que concernís lo president de la region, una mediatizacion normala, mas enbastilhat dins lo tirador kulturé.

Tolosa Folks 063

Aquitània, perqué non ; pòrta l’avantatge d’èstre espanhòl, catalan, aragonés, e occitan (gascon e lengadocian, lemosin o peirigordin).

Tolosa Folks 065Tolosa Folks 067Tolosa Folks 068Tolosa Folks 071

Es una exposicion grand public, que l’occitan e lo multilingüisme pirinenc serián estats una pedagogia granda pel public tolzan, e remarcat ambe relais locals tolzans qu’an grand’interès per la lenga occitana ; la com regionalista zo podriá emplegar mai sovent, en confirmar sistematicament la preséncia de l’occitan dins sa preséncia a Tolosa, dins Tolosa.

De mai, la preséncia de l’occitan, fòrça al multilingüisme e al desvolopament d’un concepte pron politic, l’egalitat republicana.

E aiçò auriá costat : RES !

Mas pel moment èra ièr, que se presentava l’exposicion oficialament a la premsa :

Tolosa Folks 062

Per l’organizacion, tot èra plan fait ; la comuna representada pel… cargat de com, e per un elegit que cumula, al capitòl e al Conselh Regional, e pron interessats per MAP11, mas gaire pel multilingüisme, ça sembla. Lo cònsol èra absent, cal dire que fòrça val pel supercumular per èstre pas present pertot.

Lo vin èra bon e vos pòdi assegurar que dèu pas venir de … l’Enoteca, nom d’una botiga en vila que gausa emplegar l’occitan dempuèi sa dubertura (e soi segur que s’i parla francés sonque), aquò farà mai de dètz annadas. Es una question de volontat d’emplegar l’occitan, coma per la CTP, la volontat èra catalana, pas brica dels Occitans e de las Occitanas. Que cal far per capitar de cambiar lo ment del sistèma politic de la decentralizacion, gestionari del patrimòni lingüistic occitan, enfin normalament.

Tolosa Folks 081