arcuèlh

dimarts, d’abril 19, 2011

La cultura absenta del projecte socialista

Es que l'Estat se dèu aucupar de kulturé, del meu punt de vista occitan : NON. Vist la resulta.

Culture Socialiste Jérôme Clément

La politica de l’Estat francés concernent la cultura es una catastròfa, perqué ? La confusion entre la cultura de l’Èstre (çò que díson lo separatisme identitarista o comunautarista, antirepublicanisme) e la cultura de l’aver (çò que gausi sonar la kulturé, que lo parisianisme ne fa una expression mediatica costumièra)  es entretenguda per aver de clientèla electorala.

La politica de l’Estat francés concernent la cultura fabricada ambe las lengas, es sancierament absenta. Donc cambiarà pas grand causa.

la politica de l’Estat es tanben sul tèma, sense cap de dobte tecnocratica e adminbistrativa, al resulta d’un bonaaprtisme ; zo ne podrà explicar granda causa lo teatre en lenga occitana, mas soi segur qu’i a un fum d’endreit aital que se debana aital.

Lo melhor espèr es d’aver una politica culturala dins las regions que l’Estat s’aucupa de l’essencial, de res seriá melhor.

Lo problèma es de quina manièra l’Estat a l’intencion de plaçar las regions en capacitat de s’autofinançar sense aver un dictat centralista, sobre la cultura o sobre la LGV.

Pel moment, l’Estat es estat incapable de respondre a la demanda dels parents per l’ensenhament del basco, e las escòlas associativas son en dangièr perqué l’Estat respectarà pas sas signaturas… passadas.

Seaska

E se parliam de la cultura de l’extremisme republican francés… una construccion politica dempuèi mai de trenta annadas.

Tota la cultura de la bandièra del nacional-expansionisme en Occitània.

les-catholiques-dans-la-rue-pour-reclamer-le-retrait-d-une-photo-jugee-scandaleuseLos integristas nazional-expansionistas franceses son pron coneguts en Provènça … non a l'islamisme en provençaMas lo nazional-expansionisme francés a tanben las tres colors d’aquela burqà…expression del nacionalisme francés A Niça avián jà trapat una idèa de l’emplec de la bandièra republicana e parisenca… e me sembla que tòrna trapar una utilitat aquí (èra un emplec comun, d’una necessitat cagadoirenca, e reciclador per la maquina de lavar de temps en temmps), l’utilitat tòrna aqueste vrespe aprèp la destruccion d’una òbra de dimension mondiala en Provènça, en Occitània.

invencion nissarda

Se podrà pas dire que França es pas coërenta ambe sos extremismes, politics, religioses e culturals. E aiçò l’a fabricat la République française dempuèi las vint darrièras annadas.

E quí supòrta, senon Occitània !

Occitània tanben supòrta la ierarquia integrista de la religion catolica, e dempuèi sègles e sègles.

ròtle de la ierarquia catolica dins la destruccion