arcuèlh

dissabte, d’agost 27, 2011

La CRCI es incompetenta per la gestion de l’aeropòrt de Blanhac

L'aeropòrt de Blanhac, enfin, a perdut lo mercat d'ivèrn dels toristas d'Aran. Ai vist de prèp aquelas toristalhas passar per Blanhac ; èra pas un bon servici rendut als Pirinèus lo 'je m'en foutisme' de la CRCI [Cambra Regionala de Comèrç e Industria, tolzana donc] sobre aquel mercat.

Dins un article de Segre de dissabte aprenèm qu’an perdut lo mercat d’Aran per arcuèlher los toristas angleses e russes. Podèm dins lo meteis article nos regaudir de l’accòrd per la joinessa d’Aran de poder esquiar a bon prètz.

Alguaire mercat d'Aran

La Cambra Regionala de Comèrç e Industria (Tolzana) es supausadament gestionària bona de l'aeropòrt de Blanhac. La CRCI fabrica una gestion plam plam, coma un sistèma bureucratic, sovent criticat per èstre un sistèma sovietic, d'esquèrra, per embestiar los taxistas pressats, e çaquelà es un plan la dreita que maneja l'aeropòrt, e lo lòbi dels taxitas (conservadors e coorporatistas) vòta per designar los capolièrs de la CRCI ; es talament fòrt lòbi qu'an capitat de non pas acceptar lo tram en sortida de l'aeropòrt, una modernizacion urgenta per una aerpòrt que se vòl mai bèl e internacional. Lo lòbi es talament fòrt qu'i a pas de pensada logistica bèla per poder arcuelhir correctament una gròs arribatge de toristas (coma los Angleses per Andòrra, o Aran).

Encara un còp : la fauta de vision a long tèrmi dels caps d’entrepresas en país tolzan, fan perdre parts de mercat als Pirinèus, pels torismes de massa.

Se cal felicitar, alara d’una bona simbiòsi entre las infra-estructuras publicas d’Alguaire (de la Generalitat de Catalonha) e lo sistèma comercial aranés per servar als Pirinèus un reng internacional pel torisme. Es plan un modèl que podrèm pas assolir correctament en Occitània, tant que la logistica dels transpòrts passarà per la mendra carrieròta economica, ideologica e politica que se fan primièr a París, e darrièr al país.

Per pensar global, e donc occitan, ambe los Pirinèus, la CRCI es incapabla d’o far, per l’aeropòrt de Blanhac.