arcuèlh

divendres, d’abril 24, 2015

La SACEM discrimina, fRança de sempre.

La SACEM es una organizacion para-etatica que prelève moneda sul mercat de la venda de disc e que ne fabrica la re-distribucion ; es para-etatica en França, es un actor de l’«exception culturelle» que díson ; efectivament son excepcionals en matièra de discriminacion lingüistica, e l’union Europèa se cala, coma lo Parlament Europèu.

discriminacion constitucionala

Aital recentament an fargat un concors per escriure letras per cançons ; e lo premiat recebrà moneda, plan segur e serà editat ; donc, es interessant.

Donc un amic occitan de Provença qu’escriu cançons, se lança, e questiona la SACEM per ne saber mai, vist que lo concors indica en francés e en creòl. Vaquí la responsa e l’indica per aquel concors.

discriminacion lingüistica francesa encara un exemple SACEM

La crida a candidatura, aprèp lo corrièl, es estat modificat, per mençonar «écriture de chanson en langue française».

Sabèm pas s’es en lenga helvetica o belga o canadenca o monegasque, lo concors es encara constitucional, mas sabèm que la discriminacion lingüistica francesa fonciona bravament contra l’occitan e las 75 autras lengas, sobretot quora una tecnocrata de l’establiment cantador francés s’engana sus la redaccion del concors e que gràcia a un occitan avizat, sapient –e bravament mai que la tecnocrata francesa, la redaccion del concors es estat cambiada.

Çaquelà lo cambiament nòta plan l’ignorança francesa dels tecnocratas de l’«exception culturelle française», amai de pensar que se vòlon los mai duberts del monde de la francofilia, o francofonia.

Donc ambe aquel document avèm tot per exemplar una discriminacion reala e actuala, e française, fauta pus que de trapar l’avocat per portar aquò en justícia parisenca, puèi europèa. E o cal far lèu car las eleccions son prochènas e aquel tipe d’actitud agradarà al FN, ne soi segur :

comunicat del FN sobre l'ensenhament de las lengas

La SACEM, amic del FN, o podiàn creire dempuèi longtemps, los qu’an sempre promogut la pluralitat lingüistica en França…

La SACEM, amic del sistèma de netejament lingüistic, o sabiàn dempuèi bèl briu.