arcuèlh

divendres, d’abril 24, 2015

Plòu a Erevan e solelha a Tolosa

Anuèch, en matinada, s’acaba una ceremonia de commemoracion del primièr genocidi del sègle XXen. Se debanava en 1915, a la debuta del sègle, mas aquel sègle ne veiràs pro d’autres nombroses.

E quand plòu leugièr a Erevan, l’Estat armenian pensa a sa memòria, canoniza los 1,5 milions de mòrt, matat per un Estat que se cercava una rason dins la violéncia, e qu’a trapat dins la violéncia de mantunes pòble turc o kurde, la man per una matança generalizada del pòble cristian armenian ; aquela matança sembla talament a las matanças dels djiadistas d’anuèch. Mas la matança generalizada es un arma sempre emplegada pels Estats novèls, o per un sistèma castica que vòl assetar un poder jove ; ne sabèm quicòm en Occitània, nosauts l’avèm suportat tres vagadas (contra los bons cristians, contra los protestants –2 vagadas- e contra los jasenistas), e sempre l’Estat francés e l’integrisme catolic a pas recebut cap idèa de perdon donat al pòble occitan.

commemoracion

La matança d’una partida de l’umanitat es sempre degut a la cultura de l’ignorança.

De memòria istorica a Tolosa n’avèm fòrça pels autres, gaire per nosautres occitans. E l’ignorança occitana es cultivada pel sistèma francés d’ensenhament, pel sistèma politic, per la societat sindicala, per la pensada de dreita o d’esquèrra francesa, pel regionalisme de la decentrlaizacion, que sempre faidiva la sapiença occitana.

O cal remembrar a Tolosa, a Tolosa solelha mas lo sistèma politic –encara- refusa la memòria de las matanças generalizadas dels Occitans pels poders parisencs e vaticanesc.

Alara la commemoracion armeniana sona per me, coma un rapèl que la violéncia dels poders (Estat, o religioses) son la clau que fan que Occitània es endormida, mas quora se despertarà –evident- que sonarà mal del costat de París.

imatge de la commemoracion del genocidi dels Armenians 5

E son pas las flors portadas a Erevan que faràn que Tolosa portarà sa memòria al nivèl que Erevan pòrta la seuna.

imatge de la commemoracion del genocidi dels Armenians 2imatge de la commemoracion del genocidi dels Armenians 4imatge de la commemoracion del genocidi dels Armenians 6