arcuèlh

dilluns, de novembre 09, 2015

La simbolica es gròssa e mediòcra al meteis temps

Lo famós OPLO, Office Pour la Langue Occitane, s'installarà ... dins lo bastiment lo mai gròs del lingüiscidi francés ; la simbolica es gròssa, non ?
E lo sentiment de neutralitat de capolièr del rectorat, ont es passat ? En pre-campanha electorala, ont es lo cap del rectorat ? Avèm un rector tolzan de l'Éducation Nationale en pre-campanha electorala ? Ont es la neutralitat del foncionariat d'Estat ?
Benlèu que l'objecte de l'OPLO es de permetre als foncionaris en carga de l'occitan de l'Éducation d'État d'aver la man sus Calandreta, o d'aver los burèus mai grands, o de poder escambiar mai aisidament ambe los rensenhaments generals de la prefectura, per evitar l'independentisme coma escriuriá un jornalista de Sud Radio ?
Donc o podèm escriure ara, una cauma de la fam per aiçò far, me sembla donar una realitat de l'occitanisme politic actual, mediocritat ; es ara dins la gàbia de l'Estat francés.
L'Estat francés que pagarà gaire per aquesta politica, per aquel OPLO, mestrejarà la gàbia d'aquela politica... dins lo bastiments d'Estat, al vesinat de la prefectura, l'organisme màger de la destruccion lingüistica, e quitament dins un organisme que manipula totas las estadisticas de l'ensenhament de l'occitan, per escondre las falhidas educativas, per far politic sa politica sobretot alprèp del govèrn central e per usança unica pels discorses dels tempses mediòcres dels debats sus la sampitèrna non-signatura de la Carta Europèa de las Lengas ditas minoritària o regionalas, per exemple.
E los militants occitanistas an d'engolir tot aquò ; aquela mediocritat politica que gausa pas copar definitivament ambe l'Estat francés e lo seu sistèma dels foncionaris d'Estat, me sembla un sistèma politic qu'a pas mestièr d'aver un sosten dels ciutadans occitans.

Ligar la politica de l'occitan a l'ensenhament (amai de l'Estat jacobin) me sembla una error de politica lingüistica, es oblidar lo cas irlandés.

Çaquelà, sèm en campanha electorala ... èra segur important d'o far (installacion oficiala) abans las eleccions de decembre 2015 ! Donc l'OPLO es plan un  instrument de campanha electorala, coma lo teatre del Sénat de la setmana passada. L'occitan es donc plan un element de la campanha electorala, es novèl.
7seizh.info per aver l'OPLO en francés