arcuèlh

dimecres, de novembre 11, 2015

Los extremismes politics fan l'actualitat en Occitània e Catalonha

Ièr a Tolosa, lo mensual Objectiu News presentava las politicas prepausadas pels candidats a las #regionales2015 en region Montpelhièr-Tolosa-Perpinyà.
L'aula èra plena, i aguèt dificultats per recebre lo public, un grand succès donc; l'objectiu èra de presentar las politicas per las listas presentas a las #regionales2015, las listas convidadas èran: PS-PRG-MRC, EELV-Monde-Novèl-FdG-POC, UDI-LR, e FN-Les-Identitaires. Lo tèma del nom de la region qu'es a la talvera, es arribat al debat.
Quand l'aula a debutat de se voidar, un grope s'es vengut installar al fons de l'aula, e a l'arribada faguèt fugir d'autras personas, d'autres ciutadans. Aquel grope novèl vengut de Besièrs, se sembla, sembla aver un messatge de far passar : «Occitània non existís que dins lo cap d'intellectuals», mai o mens d'intellectuals d'esquèrra, o pensa aquel gropeton d'extremistas expansionistas franceses en Occitània, Sud-Occitània ; farai pas la lista dels documents que pòdon ajudar a la contradiccion, a la sapiença que fauta als extremistas, es tròp pescut, mas confirma que l'ignorança pasta l'extremisme francés en Occitània. Èra çaquelà un public violent, associal e associable a l'extrèma-dreita francesa.

(Ai pas poscut aver un document fotografic, perqué sembla qu'aver un aparelh ftotografic seriá estat riscat !)

Al meteis temps, quasiment a la meteissa ora, a Barcelona, la CUP refusava de votar per perseguir lo procèssus independentista, e donc la candidatura del grope majoritari #JuntsPelSi, mas que necessita lo vòt dels deputats de la CUP per aver un cap a l'executiu de la Generalitat de Catalonha, Artur Mas ; e coma l'indica lo jornal francés La Tribuna, bota en perilh lo procèssus independentista; la CUP s'es aital installada dins lo camp dels contras l'independentisme catalan [Vesinatge del PSOE, PP, Ciudadanos, Comunistas de l'aparatchik-sistèma-espanhòl), e del procèssus democratic. Qu'es aquò la CUP ? Es un partit de ciutadans d'extrèma-esquèrra, alternatiu e barcelonin (mai o mens), que fan d'entrisme un pauc pertot dins l'occitanisme independentista a l'ora d'ara. Independentistas o son, mas la votacion d'ièr a provat que democrata o èran pas !

www.ara.cat
Al meteis moment a Barcelona e Tolosa, dos gropes an provat que l'extremisme d'esquèrra o de dreita es contra la democracia, contra Catalonha (independenta, un Estat) e son procèssus democratic, o Occitània (quitament per una question microcosmica qu'es lo nom de la region), Sud-Occitània amb la precision que fau.

Me sembla qu'o caliá notar.

Dins d'autres parçans regionals occitans e catalans, Sud-Occitània-Catalonha (Perpinyà lo 7 de novembre) o Provença-Gavotina-Niça, l'entrisme fonciona tanben; en legir Le Canarda Enchaîné podèm confirmar que Les-Identitaires es la ròda alegala del movement politic FN, e que Les-Identitaires èran tanben en representacion del FN a Perpinyà per la manifestacion per la lenga occitana ; mas perqué la lenga lo FN ne vòl pas parlar ? La question es interessanta, car sembla qu'an una vision de la constitucion que data de l'illusion que pensa lo francés coma sampitèrna lenga de la République française, òr caldrà explicar als militants del FN -Les-Identitaires que la lenga e lo seu nom es estat integrat a la constitucion parisenca sonque en 1992, ambe la genta pression de l'esquerrisme nacionalista francés, tipe Jean-Pierre Chevènement. Sembla tanben que vòlon manifestar per una lenga a Perpinyà, e que dins lo lor programa provençalista e tradicionalista de la region administrativa Provença-Gavotina-Niça son luènh de pensar en semantica lingüistica per desvolopar una politica regionalista.
Vist que Les-Identitaires son mai que tot de Niça, lo problèma lingüistic del nom de la lenga damora a dreita (extrèma) en l'abséncia de coneisséncia en sociolingüistica, coneisséncia que non podètz aver ambe l'educacion portada pel nacionalisme francés dins l'Éducation dita Nationale. E Òc, l'extremisme francés a Niça coma dins lo demorat d'Occitània, es pastat per l'educacion de l'Estat francés, res d'autre, res de novèl ! Lo jacobinisme es pas un monde novèl, e pasta totas las tendéncias politicas que se van presentar en decembre 2015.
Del costat de Perpinyà Les-Identitaires qu'explícan dins los comunicats que «los Catalans creman las bandièras espanhòlas a Barcelona» e qu'al meteis temps o fan per las bandièras catalanas los franquistas lo dia de la raça (12 d'octobre) e qu'amerita cap comunicat de Les-Identitaires, o els, o fan a Salses per las bandièras catalanas, son pron pantalonats per anar manifestar a Perpinyà per la lenga catalana, lo 7 de novembre, passat ; son, coma a Tolosa, estat sortit de la manifestacion.