arcuèlh

dijous, de juliol 14, 2016

Espòli fiscal francés en Occitània, la mapa

Quand Le Figaro publica, se fau mesfisar de la geografia, e... Sempre los mèdias franceses an un problèma ambe la geografia occitana ; aital France 2 pensa lo Minerbés a Marselha (incendit d'ièr), o Estrasborg sus la còsta basca, un còp èra ! O la Tchequia en Àustria, sus France 2 per donar lo camin dels migrants sirians, l'an passat.

Donc Le Figaro publica aquò anuèch, un document de l'administracion fiscala francesa.

Ara es Draguinhan que normalament es al còr de Provença, que Le Figaro plaça en banlèga de Marselha. 

O faudrà escriure, la geografia deuriá èstre obligatòria per aver un diplòma de jornalisme !

Sus aquela mapa fau remarcar çaquelà l'essencial, la valor immobiliària a aumentat per Occitània, la rica, per la fauta de 15 con-urbanizacions  : Bordèu, Baiona-Miarritze, La-Tèsta-de-Buch/Arcaishon, Tolosa, Montpelhièr/Seta, Marselha/Ais-de-Provença, Draguinhan/Frejús, Tolon, Niça/Mónegue-Mentan. 15 / 28 de l'Estat francés, donc quasiment la majoritat (aquò dependrà lo comptador en nombre de con-urbanizacions).

Se la valor aumenta, es que la pression immobiliària es de mai en mai fòrta, e que podèm imaginar l'abséncia de politica urbanistica per la populacion paura... En Corsega los partits nacionalistas còrses an protestat per l'abséncia de politica sul tèma. 

Se la valor aumenta, l'Estat preleva donc mai de moneda, mas o tòrna pas donar ... la majoritat de las aumentacions son en Occitània, donc i a espòli fiscal de l'Estat francés al profièich del centre jacobin, París ; mens de moneda en Occitània pels OCCITANS e per las OCCITANAS, es lo camin de l'epòli fiscal costumièr del sistèma colonialista tal qu'o descriu Robèrt Lafont dins un libre editat dins las annadas setenta, jà (al moment de riquessa en Occitània n'i aviá gaire ! vist qu'i aviá pas cap politica industriala o agricòla).

Alara que Iparralde, Pays Basque, es concernit, Baiona-Miarritze, ai çaquelà vist a passar  las protestacions bascas, jà vaquí mai de dos o tres annadas.E i a una politica de la novèla estructura politica del Pays Basque.

Pel moment en Occitània, ai pas vist a passar una sola protestacion occitana.