arcuèlh

dimecres, de setembre 07, 2016

Quand un cap de gabinet se passeja a Tolosa

Jà a l'arribada al poder de Carole Delga avèm vist arribat lo conservatisme montpelherenc al poder, en nom del cap de gabinet. N'avèm confirmacion a mantunes nivèls ; un conservatisme francés que li agrada las bandièras francesa e europèa car recep subvencions mas qu'a paur del pòble que brandís la bandièra occitana e catalana e que justament los representa al Conselh Regional d'«Occitanie». Mas los representants del Conselh Regional an justament pas lo pè politic d'un Georges frêche per imposar las doás bandièras pertot !
1 / lo discors de Carole Delga per l'installacion de la politica culturala, coma l'ai jà poscut escriure, es una rebat d'una dobla incompeténcia, un sistèma administratiu que fabrica de paragrafes culturals dins comunicats usolats, puèi associats per fabricat un dicors que Na Carole Delga auriá de legir abans, mas qu'o faguèt quitament pas abans d'o dire en public, e dabans son administracion e las associacions mudas, e sotmesas.
2 / un sistèma de monopolizacion de la paraula politica a Montpelhièr dona granda la paraula polida al FN, alara qu'a Tolosa lo cronomètre fabrica un temps de paraula proporcionat ; quí a imposat las sesilhas a Montpelhièr ; es lo cap de gabinet que decidís la comunicacion generala de la presidenta na Carole Delga ...
3 / Carole Delga desetabilizat quand se li pausa la question sul bilingüisme suls licèus novelament bastit (question que pas un jornalista de Montpelhièr saurà donar, levat de parlar de la securitat vídeo dels licèus novèls, portar la paur), la responsa es estrambordanta : a/ "l'administracion (NDLR: francesa) nos demanda pas lo bilingüisme" ; es vertat que l'administracion francesa en Occitània es coneguda per demandar aiçò (!) ; mas coma la responsa li sembla pas normala, ajusta : b/ "la lei l'autoriza" ? Coma avèm pas de lei (NDLR : parisenca) sul tèma, ajusta sul pic vau demandar a l'administracion del Conselh Regional per trobar una responsa (e donc sabèm anuèit, punt 4, que la responsa la donarà lo cap de gabinet de Montpelhièr qu'es contra). Es una pichona confirmacion que l'elegit Carole Delga confirma que la politica prepausada es pas una causida del grope politic seu, ni de las aligança tant criticada per las dreitas, ni de las promessas electoralas, mas de las decisions del cap de gabinet o simplament d'una administracion. En Alain Rousset l'imposèt dins dos licèus d'Aquitània, el se pausèt mens de questions jacobinas !
4 / donc quand la rason donada pel cap de gabinet per sortir las bandièras occitana e catalana, aièr, "pel protocòl" (un pantais administratiu de cap de gabinet), quand la ministra passa a Tolosa ; non pòt qu'estranhar a Tolosa quand mantunes ministres son jà passats ambe la bandièra occitana a costat, sense cridar al regionalisme, e Martin Malvy, el, l'auriá servada en plaça, question de compreneson de la region, anciana coma la novèla. S'i aviá una rason per demandar la demission del cap de gabinet, aquela n'es una bona e granda rason, quí al Conselh Regional la demandarà ? Es un cap de gabinet que representa en res las promessas electoralas de la candidata na Carole Delga :
Se las promessas de na Carole Delga, del grope politic que l'environa (PRG e EELV), son pas representadas per las accions del cap de gabinet ; quí l'a imposat a na Carole Delga ? La màfia socialista de Montpelhièr ? E se la màfia de Montpelhièr* a paur dels Catalans es que justament la politica de Montpelhièr es jamai estada que l'ignorança de Perpinyà... Donc la seuna actitud de sortir las bandièras occitana e catalana es un acte politic sense cap de dobte que non pòt damorar sense consequéncia, la sortida o demission del cap de gabinet. Una causa qu'aquela mena es jamai arribada ambe Martin Malvy ... donc ?