arcuèlh

dilluns, d’octubre 09, 2006

Diversitat lingüistica : practicatz !
Linguistic Diversity : do it !
Diversité linguistique : pratiquez !
Catalans e Catalanas
fasètz saber aquò !


Quand los elegits d’Occitània refúsan dèstre normals en l’emplèc de l’occitan, quand Chirac discorseja mas fa res concretament per la diversitat lingüistica dins l’Estat francés …. Lo camin es diferent de l’autre bòrd de la frontièra :

«material electoral
Les paperetes seran en català, aranès i castellà
Lleida – La circumscripció de Lleida serà l’úncia que disposarà de paperetes trilingües de cara a les pròximes eleccions autonòmiques de l’1 de novembre. Així, hi haurà deu mil paperetes que estaran escrites en català, catellà i aranès. A més, s’imprimiran m és de set milions de paperetes bilingües per cada candidatura. El secretari de Governació i Obres Públiques, Antoni Fernández, va presentar ahir més de 130 milions de paperetes que s’imprimeixen des d’ahir a la imprenta Rotocayfo Quebecor, a Santa Perpètua de la Mogoda. Les primeres seran destinades al vot a l’estranger e per correu, procés que obliga a treballar a contrarellotge per acabar la impressió i distribució.
» Segre de dimenge passat.

La demanda meuna serà que cada elector e cada electritz del Principat de Catalonha poguèsse mandar dempuèi La Poste de St Beat (Comenge e pòrta de la Val d’Aran, Estat Francés) una letra a Mn Jacques Chirac, la mandadissa es gratuïta, ambe aquestes documents, TRILINGÜES… per probar que mai que los discorses, son los actes que son importants per salvar las lengas e la diversitat lingüistica. L’adreiça es simpla de reténer :
Jacques Chirac - L’Élysée – F75000 Paris.
E doblidètz pas de i botar un comentari, l’occitan es lenga del Principat de Catalonha dempuèi lo novèl estatut aplicat dempuèi lo 9 d’agost de 2006 ; e puèi totes los comentaris son planvenguts : - avem pas botat tant de temps per l’aplicar, la novèla lei constitutritz del Govèrn de Catalonha – sabem aplicar los discorses vòstres, mas pas la vòstra administracion, mandat per un ciutadan catalan (lo vòstre nom es important se es pas d’origina catalana) e europèu a un autre ciutadan europèu, etc…

Mercés per Occitània e la dignitat de la lenga occitana, e la diversitat lingüistica.