arcuèlh

dissabte, d’octubre 21, 2006

Quin modèl francés o modèl per la democràcia ?
Which frenchie patern or patern for democracy ?
Quel modèle français ou modèle pour la democratie?

Recentament escriviái a La Setmana per parlar de la causida del candidat a la presidenciala ; La Setmana a titolat «Lo candidat francés modèl ?». Aquesta causida se podrà far de manièra collectiva, en foncion de la lenga de cadun o de la nacion de cadun. Mas tanben se podrà far transversala, en foncion de la comunautat d’apartenença, borgés, professor, postièr, etc., que es pas brica collectiu, nimai nacional. Uèi un exemple es aparegut dins l’actualitat.
La colèra de l'Inter-LGBT encausas las promessas non tengudas per l'UDF e l'UMP.... A l’esquerra s'esperava aquò, i sem. L'Assemblèa Nacionala a gaitat lo projècte de lei de finanças 2007 e a daissat de caire aqueste maitin los dos amendaments socialistas que visávan de donar un regime fiscal per las successions en vigor per lo PACS suls coplas maridats.
«Rien ne justifie en effet qu'au moment du décès, le partenaire pacsé survivant ait des droits inférieurs à ceux des époux. Dans le cadre d'un pacs, le niveau de l'abattement et les taux appliqués sur la succession ne permettent par exemple pas au survivant de conserver un appartement de valeur moyenne. Pour les couples de même sexe à qui le mariage est refusé, c'est une discrimination insupportable.» explica l'Inter-LGBT dins un comunicat que capita de difusar. Tal coma lo Centre Gai & Lesbic de Paris pron actiu sul subjècte, l'interassociativa LGBT a cridat la majoritat parlementària de notar las declaracions del Nicolas Sarkozy que, al meteis moment refusa la dubertura de la via parlamentària pel maridatge per coplas del meteis sèxe e que se declara favaorable a una «égalité des droits successoraux, sociaux et fiscaux ».
Parier tòrna dire l'Inter, François Bayrou s'èra engatjat ambe clartat de sosténer, al moment del debat budgetari, tota iniciativa que bota una finala a aquesta discriminacion. «Alors qu'un consensus aurait pu réunir l'ensemble des députés de l'hémicycle, l'UDF et l'UMP ont finalement rejeté ces amendements ce matin. De bonne foi, l'Inter-LGBT avait pourtant alerté tant les présidences des groupes parlementaires que les directions de ces deux partis, et de nombreux citoyens avaient répondu à son appel en écrivant au député de leur circonscription.» alara malcontenta, s’explica l'Inter.
Lo cinisme o ironia, se sap pas, vòl que aqueste quite govèrn, al moment de las precedentas discussions sus mantunes aspèctes civils ligats al PACS, aviá demandat que les mesuras que an una incidéncia dinerièra siaguèsse reportadas al debat budgetari ; aital l'Inter-LGBT exprimís «sa consternation et sa colère» e espèra l'examèn del tèxte al Sénat en demandar a «François Bayrou et Nicolas Sarkozy (à) faire la preuve que derrière leurs promesses, il reste des convictions».
Aqueste afar es pron important per veire coma lo caminament per una lei per las lengas de França seriá tanben desvirat a l'Assemblèa Nacionala e al Sénat. E l'ipocrisia politica es atanplan granda per l'occitan en França, i a mantunes nacionalistas e imperialistas franceses que vèlhan atanplan ben que mantunes conservadors, son tanben sovent dins lo meteis camp.
Puèi dins lo camp de l’occitanisme politic mantunes pensaràn que cal pas mesclar la defensa d’un lenga –que es pas comunautarisme, e perqué ne seriá pas ?- ambe la defensa d’una comunautat de biais de viure sexual. Aquí, cal dire que la comunautat dels eleits que nos govèrna estima plan de nos botar los uns contra los autres, per damorar al poder. Car es ben una comunautat d’eleits que nos govèrna, coma dels tempses dels nòbles, que, per argusias financiaras, son damorat al poder dinca 1789, dinca quand los eleits de la finança republicana damoraràn al poder ? Mantunes explícan que cal redusir lo mandat dels elegits a un an pels deputats, mas qui votarà la lei ? Los deputats se sábon votar leis per empruntar als banksters, mas sábon tanben damorar sus la branca del poder, sense la resegar. Lo comunautarisme dels deputats e senadors es ben comprès de faiçon collectiva e amagada, lor umús es lo partit politic francés.
Es vertadierament lo problèma de la democràcia que, dins cap país o Estat, es natre del punt de viste de cadun… Se pausa sempre lo problèma del modèl que cal aver per la democràcia occitana, pensi que cal un modèl que cambièsse cada cinquanta ans e aquò radicalament ; çò que es vertat per Occitània, l’es tanben per França. E soi pas segur que lo cambiament de modèl se fasquèsse sempre dins la patz e la bonastrada.