arcuèlh

dilluns, de gener 29, 2007

Culture o Cultura : Èstre e Aver per una politica culturala al govèrn francés o en regions

Respectar la cultura dels pòbles de França es pas aver un nègre al 20:00 de la primièra cadena de television privada de França.

La cultura es fondada en doás partidas : - la primièra es sovent oblidada en França (culturas), car es pas forçadament francofòna, - la segonda es monopolistica pertot, dins los mèdias e dins la boca dels politics e de las institucions parisencas (Kulturé).

La cultura es l'Èstre (culturas) e l'Aver (Kulturé).

1 - Èstre

Cada ciutadan e cada ciutadana a oblidat que portava una cultura ontologica per sa faiçon de viure e de se dire o descriure, e d'èstre sus aquesta planeta, es normal car l'Estat a mestièr de formatatge, d'uniformizacion [l'Estat a preparat lo terrenh a la mondializacion de las culturas e dubèrt la pòrta a l'americanizacion de las culturas de França], car lo nòstre Estat [francés] èra pas pur e lingüisticament unenc, èra normal (quin escandal!); cada Estat centralista -ambe la violéncia-esséncia dels Estats prefectoralistas e bonapartistas- a agut interès de destrusir las culturas dels pòbles, lo fenomèn se sona minorizacion abans eliminacion [colonizacion lingüistica e culturala], car cada lenga apondrà ambe la cultura populara un èime especial dins la vida umana sus la planeta e per la planeta, sovent pron mai en simbiosi ambe l'environament animal e vegetal, car cada lenga apondrà una cultura populara que foncionarà pas a còp de subvencions o de tecno-estructuras, mas ambe un sistèma educatiu en simbiosi ambe lo pluralisme lingüistic de l'ensemble dels pòbles de França, çò que es pas ganhat ambe l'Éducation Nationale ! Las televisions e las radios parisencas mátan la cultura populara dels pòbles de França, a París e en regions. Totes los mèdias pòdon tanben èstre una bèla aisina per aquestas culturas popularas, e se dèvon èstre unas obligacions d'existéncia per sobreviure. Es peraquò que cal manifestar a Besièrs lo 17 de març de 2007 ; atencion la cultura e la lenga pòdon pas èstre objèctes de sentimentalisme politic per sobreviure, es malastrosament aital que los politics l'exprimísson : cal dignitat per las culturas dels pòbles de França. L'Èstre cultural es la cultura ciutadana (de la ciutat-comuna) e païsana (del país-de l'espaci de vida del pòble de la nacion).

2 - Aver

Aver es per cada ciutadan e cada ciutadana la possibilitat d'accès a la creacion culturala ; la creacion culturala es l'expulsion del popular dins l'esfèra publica de l'acte cultural (personal o collectiu), es Uzèste en Occitània, Fabulós Trobador, MSS, Gulamask'a, Jan-Maria Carlòtti, Nadau, Los Pagalhós, Joan-Pau Verdièr, Ardalh, e la literatura, la poësia, e la pintura, e l'arquitectura, etc. Es la cultura que los franceses e los bonapartistas estíman, es evidentament la cultura que los politics e lo public estíman tanben car se i valorízan dedins, a mendre engatjament, mens que dins la primièra version de l'Èstre cultural; lo desvolopament de l'importança de la cultura populara e de la presa de consciéncia dels pòbles d'aquesta importança se dèu far ambe l'ajuda publica sobretot quand lo poder centralista a semiat dels OGMs de la creacion uniformizatritz, Prefectura e DRAC and Co. Ajudar la creacion dins TOTAS las lengas de França es essencial per l'imatge de França a l'exterior e per la confiança que los pòbles de França pòdon aver per desvolopar projèctes que pèsan dins l'economia e lo social. La cultura vist de Paris se dèu pas transformar çaquelà en una cultura parisenca al país occitan o còrse, alsacian o martiniqués, savosian o breton, flamand o guadelopean, reünionés o kanak, etc. Cal servar la localizacion de la "kulturé" a París (tot en favorizar lo seu cambiament de perspectiva, per ela meteissa e per per exportar en província), e permetre a las culturas en regions de se desvolopar en armonia ambe totes los vesins aprosmats, o totes las populacions (quitament las que son vengudas del colonialisme d'oltra-mar francés), a l'Èst, l'Oèst, al Nòrd-Oèst, al Sud, al Sud-Oèst, al Sud-Èst, al Nòrd-Èst e al Nòrd, etc. La creacion culturala se dèu centrar en region tanben, per l'eficacetat internacionala de las culturas de França. Aqueste "Aver cultural" còsta, mas mens que l'armada francesa : love vs war. L'Aver cultural es la cultura de creacion, de la vision individuala que trapar ressons dins lo collectiu, e que lo collectiu podrà far seu, sense ajuda administrativa (mas es pas lo liberalisme cultural tanpauc). L'Aver cultural es una ofèrta d'invencion pels pòbles.