arcuèlh

dissabte, de novembre 08, 2014

Agricultura : se batre per las bolhas

Es una foncionari dels arquius departamentals qu’a despertat lo mot ; es un mot sancierament absent de tot diccionari occitan (lengadocian de l’Albigés).

I a dos tipes d’agriculturas que se fan batèsta actualament en Occitània ; la politica modèl Beauce arriba en Occitània dins las annadas 1970, ambe l’installacion de las grandas explotacions dels pès nègres que se fan jorn 10 ans prèp lor arribada d’Argèria, e l’idèa que lo modèl de la Beauce es possible se l’irrigacion arriba ; debutarà la destruccion d’Occitània, pauc a pauc, e sobretot de las tradicions agricòlas occitanas, e tanben de la transmission d’aquelas tradicions (la pèrda lingüistica farà oblidar las bolhas e las devezas). La practica modèl Beauce de l’agricultura es lo modèl del lòbi FNSEA a Brussèllas, e donc la PAC dempuèi 50 ans, e podèm clarament dire qu’aquela politica a destrusit Occitània.

La FNSEA aurà baptejat los ecologistas o biologistas de Sivens de «Djihadistas verds», cal notar que lo qualificatiu fòrt es jamai estat criticat per la premsa francesa, donc lo lòbi FNSEA-Jeunes-Agriculteurs son d’aqueles que fan pression politic per non pas respectar lo dreit de critica ; e o avèm poscut veire quora los ecologistas (lo partit critica) son directament vizats pendent aquela manifestacion tolzana.

Fen gràs pels ecologistas

Se contra los ecologistas se parla de «casseurs», pels «djihatistas del productivisme» se parla de qué ?

20141105_165139

Se cal imaginar de quina factura la comuna UMP-UDI mandarà a la FDSEA-FNSEA-FRSEA e als Jeunes Agriculteurs ? A Agen, la comuna an decidit de crompar las patatas, a Tolosa es gaire possible, vist que lo fen es pas comercializat… una idèa economica benlèu, a la fin de cada manifestacion ?

20141105_154154

Quí pagarà lo material e tot lo personal mobilizat per la comuna tolzana, per reglar los passatges dels «djihadistas del productivisme» ?

Cal remarcar tanben una comparason tecnica ; lo fen poirrit per las carrièras de Tolsoa serà d’un emplec aisit e d’un transpòrt aisit, perqué es sec. Lo fen poirrit es relativament sec. Lo fen plaçat pels ecologistas es puslèu gràs … Donc escriurai que los païsans an rason de valorizar los ecologistas, els que son sus la via tòrt de l’agronomia, fan tota la rason als ecologistas. Car concretament l’agricultura de la FDSEA-FNSEA a tuat l’emplec en mitan rural, e los tractors emplegats indícan clarament dins quina pòcha aquela estupiditat agricòla es estada la mai inquieta per la falhida d’aquela agricultura : lo CRÉDIT AGRICOLE.

20141105_16542420141105_164902

Las cambras d’agricultura que refúsan de veire que lo modèl agricòl es pus lo bon e que d’autras vias son possible, son en fauta tanben ; mas quí governa las Chambres d’Agriculture ? Senon las FDSEA ? (i a sonque un departament occitan qu’es pas lo cas).

De quina manièra la PAC es estada pauc a pauc renduda impossibla ambe l’ajuda de la FDSEA, impossible per ajudar a la transmission per una autra agronomia ?

De quina manièra los Licèus agricòls an formats, annadas a prèp annadas, una pensada unica en agricultura ?

Etc. Lo problèma es pas dins lo camp dels ecologistas, es dins lo camp dels «djihadistas del productivisme», que refúsan de gaitar quina agronomia diferenta pòdon préner per evitar de passar per la casa CRÉDIT AGRICOLE e alara la falhida, en passar pel deute e las inqueituds compassionablas al nivèla politic que coneis res dins la filiara agricòla (exemple lo president Carcenac o lo deputat Valax dins lo Tarn).

Mas cal veire tanben que lo simbolisme es clar, los païsans son venguts en vila manifestar.

E del costat de la vila tanben se podrà castigar ; quinas son las autoritats politicas qu’an destrusit los camps agricòls prèp de Tolosa, per bastir e bastir mèrda de tot escantilh, mas destrusir lo minjar de la diversitat de las verduras (pel plaser de mantunes propietaris capitolians de Bòrda Roja), e installar una linha de mètro (utila, mas qu’a destrusit lo minjar dels tolzan).

Las bonas tèrras tolzanas son partidas en fum, e non pas en fen. Alara l’agricultura assaja de sortir las verduras que Tolosa pòt pus fabricar ; la novèla zòna de produccion serà mai alonhada (#Sivens per exemple, ambe l’irrigacion en illusion, e las subvencions europèus e un sistèma altament subvencionat pel departament albigés, e non pas pels tolzans), e los païsans auràn de se levar d’ora per venir vendre a Sant Albin (per exemple, lo sol mercat païsan que fonciona a Tolosa), vendre los bons produïts que los bobòs vòlon aver sus la taula tolzana, tot en aver polit apartaments (en 2014, veirèm dins vint ans) a Bòrda Roja…. Pels salaris-revenguts païsans de misèria, levat a 4 oras, dormir a las 20h ! Per  mens de 20 m€ a l’annada, es de dire lo salari del primièr manitencionari de la vila tolzana, ambe responsabilitat que son grandament diferentas ; Lo CRÉDIT AGRICOLE lor recòrda sovent.

Conclusion : lo consomator vòta un tipe de societat ambe los pès ; la responsabilitat de la manifestacion de la FDSEA-FNSEA-FRSEA es collectiva, mas la manifestacion aquela ajuda pas a melhorar l’imatge collectiva dels païsans dels entorn tolzan, al contrari.

E lo questionament que lo ciutadan tolzan se dèu plaçar al cap, es pas brica lançat dignament e democraticament ambe aquela manifestacion, contra-productiva.

20141105_164724

La FNSEA avança a contra-corrent, sus la linha del transpòrt collectiu de la pensada politica que cal per Occitània, cal una dignitat agricòla, es pas aquela de la FDSEA-FRSEA-FNSEA, e dels «Jeunes Agriculteurs».

Pel malastre collectiu, los ciutadans de Tolosa capítan pas de comprendre que la manifestacion de la FRSEA èra generada per causida que son d’els. Lo ciutadan de Tolsoa marcha a contra-corrent de la manifestacion dels païsans, mas demanda jamai d’ont venon los produïts dels mercats e de quina manièra son produsits.

D’un autre latz, i a jamai de presentacion de la geografia e politica agricòla dins las escòlas o universitats tolzanas, per exemple dins la Toulouse School of Economics; aquí s’i parla anglés e se fabrica una gròssa foncion de produccion e consomacion, que los quites matematicians tolzans son luènh d’entendre en practica. La resulta se fabrica en manifestacions dels païsans de l’entorn de Tolosa, ambe trator que lo CRÉDIT AGRICOLE susvelha, sovent d’ancians estudiants d’aquela escòla de la pensada del Toulouse School of Economics. La resulta se fabrica en manifestacion de militants pacifics que son caçats a Marengo un divendres de ser per non dintrar en vila per una manifestacion –ela- interdita …. L’Estat jòga un ròtle fosc per ajudar als conservatismes sul subjecte, los politicians de la decentralizacion an pas encara comprès aquel sistèma tòrt fabricat contra lo pòble occitan.