arcuèlh

diumenge, d’abril 09, 2017

Street art en patois parisenc

L'art de las parets en grand, Donald Trump vist de Tolosa [Occitània - UE] m'agrada : 

Es l'escasença de parlar de l'intervencion militara desterritorializada en Síria. Aquela intervencion agradèt pas a dos regimes dobtoses de l'Orient, Iran e lo regime dels integristas musulmans, e Federacion de Rússia ambe lo regime dels oligarcs ortodòxes amics de Putin. Amai tanben dins aquel camp del regret, fau notar Jean-Luc Mélenchon e Marine Le Pen, pendent la campanha electorala los jornalistas an gausat pausar questions.

Los jornalistas del motle parisenc son mens virulents sus d'autres subjectes de mai granda importança per la vida dels ciutadans d'Occitània.

L'intervencion es una installacion dedins lo panoràma de Donald Trump a contrariò de Barack O'Bama. es un biais de significar a son electorat qu'es diferent del precedent e malgrat las promessas de trabalhar primièr per "USA First" ; es en companhiá del poder antidemocratic chinés qu'aurà donat son avejaire e sense prevenir lo seu congrès ; son pas contents ... Los EUAN son una democracia e lo prosident contrariament a fRança an pas totes los poders militars ; es lo modèl francés que dona a Erdogan lo vam per cambiar la constitucion turca per ne fabricar una novèla sul modèl francés.

Es que fau intervenir en Síria ? Ara en 2017 ? Sembla que lo regime dels Assad ameritava una intervencion dempuèi son installacion, donc al mens 40 ans (!) ; quines son los poders -amics de USA- qu'an intervengut ailà ? Digun, levat Israël sus la plana del Golàn.

Lo mai estonent es que lo poder turc d'Erdogan an acceptat l'intervencion ... Los botafuòcs dins la region son turc e iranian, non ? L'aisina USA a bona esquina quand ajuda l'autre dangièr d'aquela region Aràbia Saodita e los Estats petrolièrs. 

Mas es que lo regime de Vladimir Putin es melhor sul tèma ; es plan l'integrisme politic antimusulman que fabrica terroristas per atacar a Sant Petersborg e Estòcholms ? Se vei que la politica de Putin, nimai la politica de O'Bama son estadas al nivèl que fau per atucar lo terrorisme amagat sus l'etiqueta de l'Islam.

Ieu m'agradariá de veire sus las parets de Tolosa, tanben la cara de Vladimir Putin que la critica russa es interdita de plaçar sus las parets de las ciutadans de la federacion de Rússia ...

Sembla que la diplomacia es sancierament despistada contra aquel regime d'Assad e aiçò dempuèi detzena d'annadas. Son los 4 milions de Sirians en fugidas que nos o díson.

Nos díson tanben -qu'aprèp 5 ans de guèrra contra lo dictator- los refugiats son contents enfin d'una intervencion contra lo regime aquel, sostengut per l'autocrata de Moscó.

Es que de la vision democratica dels refugiats sirians, los candidats franceses a l'eleccions n'a a fotre ? Es un pauc coma per la III republica qu'aguèt res a fotre del regime de Franco que s'installava contra la republica...

Es que fau téner en compte de l'istòria ? es fau oblicar que lo president dels USA abans 1917 refusava d'intervenir en Euròpa, e que sens que l'intervencion dels Japoneses los faguèt intervenir pendent la guèrra de 39/45 ; sense l'intervencion del poder de Washington, l'Union Europèa existariá pas ;es que fau oblidar que lo viatge de Vladímir Ilitch Uliànov l'an autorizat lo regime ancian de l'imperialisme prussian ?

Pel moment, es Ucraïna -Estat independent europèu- que patís de l'invasion russa, invasion dels ortodo-oligarcs russes. Pel moment, son los Estats baltes que veson arribat un novèl imperialisme rus...

Donc per l'intervencion en Síria de Donald Trump, intervencion minimalista, me sembla un grand e bon avertiment. Benlèu qu'es un clown -un pitre- Donald Putin, mas per un còp, soi un pauc de son costat...