arcuèlh

dissabte, de gener 29, 2011

Lo camin serà long, mas se cal regaudir de mantunas causas :

teatre en occitan formacion a barcelona (1)occitan Sud-Gironda Sud-Ouest 280111

Pauc a pauc, se debuta una visibilitat melhora per l’occitan. E las presentacion son melhora, normal per Aran, mas melhora per aver un dorsier especial dins Sud-Ouest de uèi es un eveniment editorial, perqué ?

Perqué avèm pas manifestat ! Perqué avèm pas los mejans de pression politica ! E çaquelà i a un dorsier. Es que Sud-Ouest auriá enfin comprès l’importança de l’identitat occitana ? Sembla que Òc, endefòra de las campanhas electoralas o occitanistas.

Mas nos podèm regaudir d’aver a la vista unes documents aital :

Image Image (2)

Puèi regretar d’aver encara associacions qu’an pas encara lo mejan d’aver encontrar un cargat de mission per modernizar lor comunicacion, e la presentacion de la cultura occitana en Bigòrra. Los cargats de la lenga occitana devon pas èstre dins Burèu, mas sul terrenh per saber los besonhs de las associacions, ia pas mestièr d’assisas de la cultura, i a mestièr de desvolopament de la diversitat de las ofèrtas per la cultura occitana. I a urgéncia. Un cargat de mission es al servici de la populacion, sul terrenh.

Image (3)

Cal pas cercar un cap per un occitanisme cultural, un ensemble coërent d’associacions, cal desvolopar la pluralitat de las ofèrtas culturalas occitanas. Es lo complèxe, e donc la realitat umana, que tornarà far/har/hèr viure Occitània e sa dignitat.

LO SUPLEMENT

suplementon 1954, la populaicon de lenga francesa en Belgica refusa lo bilingüisme total dins lo reialme, per referendum. D’aquí los problèma qu’avèm uèi en Belgica… la territorializacion de las lengas e la migracion europèa de las populacions son pas que problèmas futurs per Belgica.

Es plan sonque l’ensenhament de la dignitat lingüistica qu’ajudarà a la melhora coneisséncia de totas las lengas e dels nivèls lingüistics d’emplec adaptat a l’individú e als gropes o collectivitats.

Podrèm aprèp pensar que lo modèl belga, per las lengas, es pas adaptat a l’Euròpa que volèm en patz e tranquillitat.

Per contra lo modèl belga per aver pas de govèrn dempuèi mai de 250 jorns, serà benlèu la solucion per pas aver de novèla impausicion lingüistica per una casta al poder, casta ara franco-anglofila.

l'oblidança belga francofòna