arcuèlh

dimarts, de febrer 24, 2015

Mens carn es la reforma administrativa

I a d’unes que pensan que cal minjar mens de carn per èstre dins lo vam de la reforma, veire dins la nòrma d’una novèla civilizacion, mai ecologista. Ai agut un resson d’aquò dins una tribuna pareguda en occitan e escrit per un occitan d’Arièja.

Sabi un endreit que la reforma es arribada, en Norvèja, que tota l’administracion es plaçada sos la practica de la numerizacion ; aquò data jà, mai de 20 ans ! 20 ans que la reforma es arribada.

Recentament, un amic me punteja un document signat François Baroin, es donc del XXIen sègle per l’administracion francesa. Ambe las colors santas e republicanas francesas vos ai ajudat per legir lo famós tròç de la modernitat administrativa francesa, fintatz la dimension de la modernitat e los instruments que cal emplegar pel rengament de la modernitat, signat François Baroin e la dimension del document, 62 paginas amb linhas plan sarradas d’un gost indigeste, quitament a non pus vóler minjar carn aprèp !

reforma que esperèm 2reforma que esperèm

En Norvèja amb un scan e la factura numerizada, l’administrador aurà de pistar los còdis e enregistrar sul pic la factura, rengada coma cal automaticament. Melhor, tot parier ara dèu segurament recebre las facturas en numeric….

L’administrador francés, quitament en Occitània, aurà de notar que cal amotlonar los papièrs, notar los còdis coma cal, sarrar amb un elestòc (pauc impòrta la manca d’ecologia qu’aquò dona), e sobretot amotlonar a pas mai de 10 cm de nautor ! Vesi plan l’administrador amb lo centimèstre en man e l’elestòc de l’autra man…. per agradar a la regulacion del rengament francés dels papièrs.

Lo vaganisme es una causa que cal sul pic adaptar a l’administracion francesa, una reforma d’aqueste escantilh es d’una granda necessitat, mas sembla que lo sistèma politic o aguèsse pas encara comprès, ecologia rima ambe estauvi de temps e tanben dels copa-caps que son los reglaments administratius franceses (n’i a d’unes que parlan del problèma europèu sul sicut, pensa que fRança es lo problèma, pas l’UE !), al moment de la munerizacion de tot lo sistèma mondial, soi segur que la granda partida dels documents administratius franceses an pas mestièr d’èstre plaçat sus papièr !

Lo papièr es la carn de l’administracion francesa, quitament en Occitània ; vesètz l’ecologia que cal aplicar en Occitània per l’administracion francesa, lo vaganisme ; en Norvèja o faguèron aquò faràn mai de 20 ans, jà ! Donc l’administracion francesa en Occitània a vint ans de retard.

Republica francesa e la gestion administrativa en Occitània