arcuèlh

diumenge, de juliol 15, 2007

Dreit e Constitucion vist pels franceses bonapartistas


Serà la frasa de reténer per un dimenge que sabem que i aurà encara une refòrma de la Constitution, una pensada per jorn d'estiu:

« je suis sorti de la légalité pour rentrer dans le Droit » Charles Louis Napoleon Bonaparte [Napoleon III, París, 1808 - Chislchurst, Anglatèrra, 1873].

Aprèp mantunes assaiges de presa del poder per la fòrça, mai que mai dempuèi l'Anglatèrra e la Suïssa, e mantunes libres sus la seuna vision politica per la França [Les Idées napoléoniennes, L'extension du paupérisme], es en ciutadan que se farà elegir deputat a l'Assemblée Constituante e aiçò dins mantunes departaments, dins l'estiu 1848. Ara, es aparegut pels eleits coma l'òme de la reconsilhacion entre los reialistas e los republicans, la tresena via. Lo seu sosten es tanben popular car la populacion i vei un descendent de l'ancian Napoleon Ier, a la seguida de las umiliacions de 1814-1815. Sostengut pel Parti de l'Ordre, Louis Napoleon es pron ben elegit president de la République, lo 10 de decembre de 1848, ambe mai de 6 milions de vòts. Çaquelà es sa vision de l'acte politic que imposarà lo 2 de decembre de 1851, data aniversari de sacrament de Napoleon e tanben de la batalha d'Austerlitz, serà un còp de fòrça contra l'Assemblèa ; lo còp d'Estat serà pel 21 e 22 de decembre ambe un plebicit grandament majoritari, que li baila lo poder autocratic de «prince-president» elegit per dètz annadas. Sul pic, las grandas opcions de govèrn, al lendeman de la promulgacion de la Constitucion del 14 de genièr de 1852, s'encamina per la mesa en condicion de l'opinion publica e la debuta, lo 2 de decembre de 1852, de la proclamacion de l'Empèri.

Aprèp aver près lo poder per un còp de fòrça, aqueste pichon nebot del pichon Buonaparte Napoleone, refusgiat politic còrse, devengut lo dictador Napoleon Ier, a decidit d'adaptar la constitucion de França al seu còp de fòrça, Napoleon III èra nascut.

Ara, lo cambiament constitucional francés del temps modèrne se dèu far ambe los 3/4 dels deputats e senadors, a las doás assemblèas francesas aplegadas a Versailles.

La novèla Constitution li faguèt la frasa que ai relevada : « soi sortit de la legalitat per dintrar dins lo Dreit » Charles Louis Napoleon Bonaparte.