arcuèlh

dissabte, d’abril 30, 2011

Contra l’immoralitat borgesa

Farai pas dins l’anticapitalisme, perqué de capital tanben las òbras collectivas, Estat primièr, mas pas sonque, n’avèm mestièr per bastir projectes.

Mas acabi de saber aiçò de IKEA a Marselha. IKEA es condamnat per aver bastir sobre una zòna de «proteccion» d’animals rares. Es lo gestionari del pòrt de Marselha que li aviá vendut lo terrenh. Se cal pausar çaquelà lo problèma d’aquel gestionari que destrusís lo patrimòni natural de Provènça, Camargua aquí.

CRCI IKEA e ecologia

Soi pas segur qu’IKEA fosquèsse un àngel, mas segur que las autoritats portuàrias, benlèu autanplan que las CRCI, o CCI, elegida pels caps d’entrepresas, de la pichona a la pus granda.

Me sembla alara que cal justament parlar de la creacion d’una casta que viu sul mercat-Estat-nacion e que zo mondializa sobre l’esquina dels pòbles sotmetuts, per tornar la granda majoritat de la populacion a l’estadi d’esclaus, tot en destrusissent l’environament de vida de las populacions.

comprendre economia

Quora i a pas d’etica en economia, o politica, se podrà pas demandar lo maxímum als novèls esclaus, perqué s’acabarà mal. E encara un còp, cal pas pensar que cal èstre anticapitalista per resòudre lo problèma.

Aital se podrà pas parlar d’ecologia sense una dòsi d’etica e una dòsi de social, de balanç fiscal que donèsse al mens un rason de foncionar per totas las collectivitats umanas (gausi pus escriure egalitat, vist que lo concepte es estat destrusit per França). Lo problèma de l’ecologia per arribar al poder, l’etica dèu damorar dins las caissas… Aquò es la paradòxa modèrna.

E ièu vòli pas fabricar de l’ecologia dins lo magazin de Leroy-Merlin coma pensa la borgesiá tolzana. Lo dissabte los barris del sud Tolzan venon a Leroy-Merlin, Balmars, per crompar un arbre o dos, una saca de tèrra nègra, mantunas granas biò, o demandar conselh a l’equipa de comercial de L-M, aital, per aucupar lo temps de léser de la borgesiá qu’a abandonat la cultura occitana, e sa transmission, e que viu sobre l’esquina d’un pòble sotmetut occitan.

-°-

Areva se paga Nouvel Obs

AREVA prepausavva una publicitat dins le Nouvel Obs que la coberta parlava de securitat alimentària, benlèu per mesurar l’irradiacion dels «sosproduïts» sortits dels accidents nuclears.

-°-

Quand lo politic decidís que cal una politica per l’occitan, Sud-Gironda, las causas pòdon bolegar (Calandreta, hestenau, e lèu signaletica per la CDC) . Felicitacions a Philippe Meynard, MoDem, donc.

Mond'Òc Barsac 2011Ben a Tolosa en mai 2011 aficha oficiau -