arcuèlh

dimecres, d’abril 20, 2011

Los Sòrbes, minoritat nacionala europèa qu’interessa La Libre

Al moment que lo Comitat de las Regions (Europèas) se questiona sobre un budgecte per salvar de la desaparicion de mantunas minoritats (gaitatz la vídeo sul costat dreit del blòg), l’abséncia sanciera d’article de premsa (parisenca principalement perqué es ela que manipula los supausats representants DEL pòble de l’Estat francés) es sempre un element de l’abséncia de volontat de desvolopar la diversitat umana, las lengas e las culturas –Èstre cultural- dels pòbles e nacions sotmetudas pel sant poder republican jacobin parisenc.

Alara a-n aqueste moment podiam aver dins LaLibrebelgique un article de doás paginas sul tèma dels Sòrbes ; Son aquí disponiblas talas que son estadas botadas en venda dins tot l’Estat francés a partir de dimarç passat, dins pauc de quiòsques en Occitània.

Sorbes LaLibreBelgique (1)Sorbes LaLibreBelgique (2)

Cal remarcar se França estima fòrça destrusir la diversitat lingüistica, la republica alemanda sosten clarament los Sòrbes, mas tot es pas question de sosten public, dels poders politics…

Çaquelà, lo sosten politic e public es çaquelà indispensable, per poder passar a una autra estapa de desvolopament de las lengas e culturas amenaçadas. Aquesta estapa es pas encara arribada en França, la santa França republicana, uniformizatriça e arroganta culturalament.

Dins los programas politics, l’òbra sul tèma de la ciutadanetat es pas pron sufisent, sobretot per amagar darrièr aquel trabalh una confusion entre nacionalitat e ciutadanetat, una expression politica que florís a dreita coma a esquèrra en França, es una santa expression politica del comunautarisme politic parisenc e mediatic.

-°-

Soi pel modèl belga adaptat en França, Belgica acaba de dintrar dins lo Guinness dels recòrds. Es sense govèrn, e aiçò fauta en França, per la libertat dels Occitans.

Guinness Belgica

Ièu, soi personalament d’accòrd per aver pas de govèrn francés pendent 310 jorns, vist que Belgica fonciona encara, e aital los Belgas se pòdon estauviar d’aver una susmedializacion del govèrn en plaça. Pensi qu’es la solucion francesa, solucion que caldrà assajar un jorn, pel plaser dels pòbles de frança, e per verificar que lo personal politic actual es gaire utile per la vida d’una nacion o de l’Estat sancièr.

es que cal lançar una campanha : França sense govèrn (la practica belga) es la solucion rasonabla al moment d’estauviar budgectes.