arcuèlh

dijous, d’abril 28, 2011

Quora l’istòria se tòrna repetir …

D’un continent a un autre, la geografia fabrica corrent de comèrç que se pòdon semblar.

Occitània es sempre estat un ligam entre los pòrts miegterranencs e l’atlantic, ambe mai o mens de transformacions potencialas.

Uèi es Panamà a una autra dimension ; la comèrç mondial exista sempre, mas la dimension del planetari sembla aver cambiat.

Del Canal du Midi al Canal de Panamà, lo Canal du Midi es estat concurrenciat pel tren, los poders economics chineses vòlon prendre lo tren per aumentar las rotacions dels contenedors entre Africa-America-Euròpa e Èst-Asia.

canal Panamà LeMarin 240411

Mas contrariament al Canal du Midi, los poders politics an pas abandonat lo Canal de Panamà, al contrari ; alara lo fèrre es pas la solucion tant rapida que se pensa…

Uèi lo Canal du Midi es devengut un patrimòni UNESCO e un luòc de torisme important per Occitània, per batèus de plasença (ambe totas las dificulats de sobrecarga de la navigacion) e per velò (ambe las dificultats de las ribas que son atacadas per la navigacion fòrta).

Soi segur que lo Canal de Panamà aurà pas aquesta trista fin, perqué al Panamà lo país-Estat es ara independent, aprèp un sègle de sotmission als Estats-Units d’America del Nòrd...

-°-

Ben a Tolosa en mai 2011 aficha oficiau -

Ben a l'Ostal d'Occitània (2) Ben a l'Ostal d'Occitània (3)

Es un document bilingüe, per certans fenhants de Franceses que vòlon pas far lo mendre esfòrç per assajar de comprendre l’occitan ; alara, coma son fenhants(tas), demandan als Occitans e a las Occitanas de tradusir per els o per elas.

peter la gueule au nationalismefertila Provença