arcuèlh

dimecres, de desembre 14, 2016

Assisas de la cultura a Tolosa : cultura de l'ignorança

Entre la cultura de l'Èstre (occitan dins la region Occitània, e escrivi pas occitanista aquí) e la cultura de l'Aver ... ma subvencion, quin jòc teatral se debanèt a Labèja lo 13 de decembre de 2016 ; lo jòc d'equilibrisme èra clar aquela jornada d'ièr a Labèja, Diagora. De la matinada, que la tecnocracia de la deconcentracion parisenca e tecnocratica parlava o lo vrespe que lo jacobin Sergi Regourd actuava, avèm que de plorar se la politica cultura de Na Carole Delga se desvolopèsse aital.
Ai viscut una fòrta preséncia dels « actors» culturals de la novèla region Occitània, la rason d'èstre a labèja coma l'expliquèt Na Carole Delga ; mas sobretot venguts de l'anciana region Lengadòc-Rosselhon, car an fòrça a perdre vist que lo sampitèrne deficit budgetari d'aquela region degut a la politica anciana de clientelisme dins lo maine cultural (se diguèt).

Per exemple, l'opèra de Montpelhièr es bravament subvencionat pel Conselh Regional ancian, se la politica tolzana per l'opèra es aplicat parier a Tolosa coma a Montpelhièr, la subvencion clientelista de Montpelhièr-CR-Ancian tomba a zèro … totes los maines culturals son d'aquel tipe de problèma, la concurréncia politica entre la comuna de Montpelhièr, lo Conselh General-Territorial de l'Erault e lo Conselh Regional ancian an fabricat una politica de sopodratge clientelista al nivèl cultural sense reala politica logica e qu'estauvi l'argent public, e que cava un deficit montpelherenc pagat pels territòris periferics rurals ; lo problèma es que la majoritat de Carole Delga es deguda a una gròssa majoritat socialista de l'Erault, majoritat que la lista es puslèu pas clar d'èstre bravament dit socialista dins lo cap e dins los actes.

Na Carole Delga es tornada del Japon per nos explicar que vòl fargar una politica culturala d'exportacion, sense se mainar que la politica cap al Japon es jà estada faita ambe la majoritat de Marc Cansi, un còp èra ; sembla que fauta de patrimòni e d'arquius al Conselh Regional de Tolosa ...

Mas i a tanben un autre problèma ; las assisas de la cultura son tengudas sus la basa de la novèla lei NOTREs inventada pels elegits jacobins de l'Estat centralista francés, majoritariament socialista franceses, donc se pausèt tota la matinada la question de saber çò qu'èra lo « dreit cultural » (droit culturel) ; quand lo Sergi Regourd, jacobin de primièra borra, parla d'aiçò explica a la seuna salça qu'es un concepte voide, per simplament non pas ne parlar, e donar una definicion que fauta al cap de totes los intervenents … Mas quora se li explica lo biais jacobin de fabricar lei en emplegar aquel concepte, e farlabicar una lei que l'interpretacion serà sancièrament absenta de la boca de l'especialista en farlabica sovietica per descriure una politica culturala regionala (en matinada), avèm al final un onda de perplexitats dins lo cap dels actors politics. E çaquelà la causa es simplassa, lo poder jacobin, e Sergi Regourd totparier, pensa qu'i a pas de « dreits lingüistics » que valguèssen dins la santa republica jacobina, en França, es denegar lo monopòl lingüistic francés (un acte real de nacionalisme francés qu'agrada a Sergi Regourd, lo nacionalista del Parti de Gauche et ultra-jacobin, al cap de la ...revista culturala del Conselh Regional e donc de sa linha editoriala, que podrèm dire conservatriça) ; lo poder jacobin a la demanda dels Bretons a refusat la semantica « dreits lingüistics », mas a negat aiçò dins una semantica tecnocratica pron fosca e turriferària de « dreit cultural » (droit culturel), mas aiçò l'ultra-jacobin elegit gràcia a EELV e Gérard Onesta, Sergi Regourd li agrada pas que se diguèsse, passa a la colèra que lo pausa l'afar sus la taula. Coma o ai causat de dire, soi estat acusat d'èstre nacionalista de Flandras, mas brica sosten clar de la lei 101 al Quèbec (un dreit lingüistic clar e basicament la debuta clara de l'istòria del dreit lingüistic)... la maissanta fe de Sergi Regourd es clarament. Mas perqué es plaçat aital en dabans pels socialistas del Conselh Regional, question francmaçonica ?

Mas per Sergi Regourd, dangierós personatge per la cultura en region, lo dreit cultural existís pas ; segur que dèu pas saber que son las leis francesas per establir lo monopòl lingüistic del francés en fRança …. la rason d'aiçò, son avuglament nacionalista francés. Es aquel personatge que la majoritat socialista de na Carole Delga plaça en clau de sa politica culturala regionala … Las inquietuds van pujar dins mantunes caps que fan la cultura e que vòlon trabalhar de manièra autonòma fàcia a la pensada parisenca sul subjecte (e se ne parlèt de pensa parisenca per la tecnocracia regionala, la deconcentracion regionalista tolzana e montpelherenca). Ambe lo Sergi Regourd avèm la pensada parisenca en region, es un dangièr per l'autonomia de la politica culturala de Na Carole Delga en region Occitània.

Ai participat a las Assisas de la Cultura per la novèla region, e soi pas un agrapador de subvencion, soi vengut coma independent ; e me sembla que fautava dins aquelas assisas.