arcuèlh

dimarts, de desembre 13, 2016

V81 portarà un nom occitan ?

Lo grand nòrd del Pirinèus aurà sa via ciclista europèa, los Conselhs Territorials finançan e los CDTs pòrtan lo projecte. Lo Conselh General d'Aran trabalha tanben sul projecte.

Se debanava lo 12 de decembre a Tolosa, una conferéncia de premsa per presentar la VIA "VéloRouteV81", se presenta la via coma una linha de logistica per veïculs leugièrs, la BICI de torisme. Donc son los CDT de cada departament que presentava l'avançada de las òbras, e la jornada èra dedicada a l'installacion d'una nòrma per dintrar dins aquel projecte que veirà lo lum sancièr a partir de 2018, la variacion de data serà clara d'un departament a un autre.
Lo velò es jà pron plan conegut en Bigòrra a la seguida del passatge del Tour de fRance, mas aquí lo projecte es menat pel CDT de l'Arièja que vòl favorizat lo torisme en VTC, lo torisme en BICI.

Lo projecte es financiat per cada Conselh Territorial ; e fabrica la pròva que cada Conselh Territorial pòt trabalhar per un projecte que camina de Catalonha (Nòrd) a Iparralde (Pirinèus-Atlantics Oèst), en passar per totes los departaments occitans d'Arièja (Comtat de Fois, Corserans), Garona-Nauta (Varossa e Comenge), Pirinèus-Auts (Bigòrra e Varossa), e Pirinèus-Atlantics occitan (Bearn). Es un projecte de dimension pirinenca ; una via l'Èst en Oèst, de passatge sus las piadas pirinencas nòrd, mas pas sonque ; se parla de las vias que son actualament en seguida de Garona e del Canal Riquet, amai se pensa a la via ciclista de la Mar Miègterranèa (Lo Conselh Territorial d'Aude velha), mai tanben del projecte toristic dit dels Catars en Aude, se parlèt pauc de la vièlh via de l'Atlantic... mas es tanben concernida.

La Via 81 que portarà segurament un nom occita, vòl irrigar mai al delai de la piada pirinenca. Aital la VIA TRANSGARONA (nom oficial) que de Tolosa ligarà Vielha, una convencion acaba d'èstre signada entre lo Conselh Territorial de Garona-Nauta e lo Conselh General d'Aran, aquela  convencion pòrta aital en traversar una frontièra d'Estat, pòrta lo projecte V81 e las irrigacions dins lo país occitan del nòrd, pòrta un projecte europèu important pel ciclisme occitan e lo torisme europèu ; es una bona novèla pels desplaçaments dolçes d'estiu, e una novèla clientèla europèa suls Pirinèus.

Una entrevista serà publicada dins doás jornadas aquí meteis ambe lo president de la CDT de Garona-Nauta que nos parlarà justament de las ligasons logisticas entre Comenge-Varossa e Val d'Aran.