arcuèlh

divendres, de desembre 16, 2016

Cristian Estrosi pròva que la lenga de Provença s'en trufa

Lo jorn de l'inauguracion dels bustes dels primadièrs del Felibrige e de l'Estatua d'en Frederic Mistral (una granda idèa del cònsol del vilatge provençal d'Airagas), ai poscut encontrar Dòna Martine Pancin que me baila una informacion granda sus l'ensenhament del provençal (occitan de Provença) a Airagas / Irago de Prouvenço (Eyragues) ; los elegits an considerat urgent que se sapiguèsse la «Coupo Santo» dementre los joves de la vila, que anuòch an pas cap coneisséncia de la lenga dels aujòls, deis ancians provençals. Mas son sonque 45 minutas per setmana, paur ! Tot aiçò quand un òrt dei poètas van glorificar la creacion del Felibrige, els que pensavan a la dignitat de la lenga, e sa promocion digna; los descendents politics an pas encara mesurat la grandor de la lenga que Frederic Mistral voliá salvar ; els son a l'enterrar a la vitessa de las subvencions que van donar en 2016/2017/2018/2019/2020, etc.



E donc avèm questionat un Conselhièr Regional per saber sus quina pichonas competéncias se pensan lo desvolopament d'una politica per la lenga de Provença, una politica lingüistica, pas folclorica, ni per presar lo XIXen sègle (lo sègle de Frederic Mistral) o las polidas raubas dei fremas de Provença; podrètz confirmar las incompeténcias sul tèma.


Quand se sap qu'es pas una question de grafia, mas de lenga per la jove generacion e que res es pensat per agradar an aquela jove generacion, avèm lèu entendut la futura falhida de la politica aquela engimbrada per Cristian Estrosi ; se podrà lèu entendre lo fracàs anonciat de las subvencions de PACA per la « langue provençale ».

Fau notar qu'i a pas mai de 4 escòlas per immersion lingüistica dins la region a la mai granda populacion d'Occitània, PACA pels franchimands ; e que 2 escòlas son associativas e dels parents provençals, e que Cristian Estrosi acaba de talhar 60 % de las subvencions !