arcuèlh

dimecres, d’octubre 05, 2011

Rue89 : FN e son expression mediatica

Image (2)

I a un sol terrenh que l’esquèrra francesa non respond al FN, es lo terrenh que peta coma lo nas al mièg de la figura, l’emplec del mot nacion.

La nacion del FN es la nacion dels autres partits franceses, sense cap d’excepcion (benlèu certans ecologistas, fins ara majoritaris dins Europe Écologie Les Verts).

La nacion que vòli parlar es aquela dels antropològues, e non pas de la manipulacion d’unes Ernest Renan o Maurice Barrès, qu’an mesclat lo juridic e l’antropologic en crear lo concepte francés de nacion ; aquela nacion francesa es una engana de sciéncias politicas francesas, per amagar l’expansionisme parisenc suls territòris que los locutors de lenga bretona se son apropriats, suls territòris de lenga còrsa, suls territòris de lenga germanica (assimilats per las guèrras de 1870/1914-18/chaples de 1918/1939-45), territòris de lenga francoprovençala (assimilats per marridatge e per referèndum manipulat, 1860 en Savòia), territòris dels locutors de l’enga neerlandesa (assimilats per guèrras e maridatges), territòris dels locutors de lengas basca e catalana (assimilats per un tractat internacional indigne, Loís XIVen), territòris dels locutors de lenga occitana (assimilats per guèrras dempuèi 1242, dinca 1860 pel referèndum manipulat a Niça). [podèm tanben listar totes las nacion qu’an pas de territòris en fRANÇA de uèi : josius, armenians, rròms, amazigh, migrants de las ancianas colonias d’oltra-mar o migrants de las colonias actualas d’oltra-mar – caraïbs, Réunion, Kanaki, Polinèsia, Mayotte, etc.].

Pendent los moments de l’assimilacionisme francés, extension territoriala reiala, se parlava pas de nacion, lo concepte de nacion s’es vengut installar sobre los territòris de conquèsta del maine reial, per una gentalha borgesa parisenca qu’i trapava un mercat per sos afars, tal que los amics del rei un còp èra ; se remplaçava una casta a la sang dicha blava per una autra comerçanta. Son los revolucionaris del segond moment qu’an enganat los pòbles, près per èstre assimilats, en lor enlevat lo dreit democratic de parlar lor lenga per viure dins un Estat especial qu’auriá degut èstre plurilingüe e un exemple per la futura union dels pòbles europèus, tal que Napoleon l’auriá poscut fabricar sense armada ; las armadas napoleonianas èran una necessitat per rason d’aiçò de la mescla entre los dreits ciutadans e l’antropologia, entre las identitats nacionalas e lo dreit comun d’un Estat qu’auriá poscut èstre aquel dels Dreits de l’Òme e que’es jamai estat masque son contrari, pauc impòrta los regimes.

Las consequéncias per la republica (I, II, III, IV, Vena) en fRANÇA son dins un emplec del mot ‘nation’ qu’engana los ciutadans, al FN coma dins los autres partit. Es encara piège a esquèrra perqué zo refúsan d’o veire, e d’o pensar coma lo fren lo mai grand per desvolopar politica sociala pels pòbles de fRANÇA.

delocalisation FN

Lo populisme d’esquèrra es nacional-expansionista, tal que lo FN, o lo provincialisme d’un autre temps per las ligues, l’extrèma dreita novèla.

La fòto l’explica plan, los braçes grands duberts son los braçes de l’uniformizacion en lenga francesa (leis, mèdias, escòla, armada, polícia, universitat, recèrca, etc.) e la destruccion de las lengas dels pòbles de fRANÇA ; es lo poton de la mòrt dels pòbles e de la diversitat dels pòbles ; es lo punt de vista del Partido Popular («Lo PP es un modèl per l’UMP» segon Alain Juppé) o de Ciutadanos (esquèrra nacional-expansionista espanhòla), dos partits que fan la guèrra a l’occitan en Espanha actualament.

Respondre al FN passa per unes esclariments de l’emplec del mot nation en fRANÇA. Çò qu’es encara d’esperar en fRANÇA, car pel moment nacionalisme vòl dire expansionisme parisenc per destrusir la diversitat, una expansion suls territòris que i vívon dels pòbles orpimits.

-°-

Complement de Mediapart : «Le 20 septembre, dans un débat sur la chaîne locale LCM, Stéphane Ravier a d'ailleurs fait mine de se placer du côté des Fralib. «Je trouve que ces employés sont quand même assez patients (d')avoir reçu au sein de leur entreprise les responsables de cette situation (...). Le Front national lui se positionne sur un Etat régulateur, protecteur, qui nous libérera de cette ultra-mondialisation»

L’Estat protector es la sonçaina del nacional-expansionisme francés, es la linha maginòt qu’avèm sempre de suportar. L’Estat protector s’exprimís tanben dins los rengs dels sindicalistas franceses, per exemple de l’Éducation Nationale (FO o UNSA o FSU), mas pas cap a agut l’idèa de las autonomias dels collògis e licèus, ambe per exemple l’eleccion de la direccion dels establiments dementre lo collègi electoral dels professors. Actualament es çò que se fa en Catalonha.

L’Estat protector es un fantasme, per que l’Estat centralista damorèsse, per mantunes previlègis, reials o republicans.

Per çò que concernís la mondializacion, cal èstre segur que lo centralisme i a trapat tanben una sorga de finançament, e dins los territòris sobmetuts, i a trapat la man-d’òbra de son expansionisme d’oltra-mar, jà avèm una mondializacion version francesa.

Se la mondializacion actuala pausa un problèma, es perqué lo sistèma parisenc a destrusit tot tipe de solidaritat al nivèl de las nacions sobmetudas, en installar una ciutadanetat – un sistèma juridic- qu’a abandonat los pòbles al nivèl d’esclaus d’una tecnocracia pel sistèma centralista, per la fòrça de las armas o de las escòlas de «service public», escòlas que son clarament un servici a l’Estat central, ideologicament fabricadas per aver sobmetudas, ambe escolans que posquèssen votar FN o FdG.

Quí dins son programa electoral installarà una linha sobre las ajudas que l’Estat donarà per crear cooperativa de produccion ? Quí dins los programas electorals installarà un poder legal per ajudar las economias en regions occitanas ?

-°-

La lenga segon France Culture... E se parla de l'accent : e pensatz pas que cal anar abans l'accent, del costat de las lengas mesprezadas per la 'culture' francesa ?

lenga segon France Culture

La mapa aquela es presentada sobre lo site Internet del CR de Ròse-Alps, a jamai ameritat un papièr, aprèp lo vòt istoric de 2009.

Mapa lingüistica de Ròse-Alps

Los accents son mai o mens suportables, aquò’s amusents, diversisents per unes mèdias al òrdre del nacional-epansionisme lingüistic parisenc ; las lengas es … una vision de destruccion de l’Estat, car l’Estat dèu èstre monolingüe, senon cal qu’existèssen formacions independentistas per lor far la guèrra ideologica.