arcuèlh

dimarts, d’octubre 18, 2011

Jean-Louis Calvet re-editat en francés, explica la glotofagia

Es un d’aqueles libres que cal aver dins sa bilbiotèca per melhor entendre los fenomèns socials contra la diversitat lingüistica. Lo libre zo cromparai pas ara, perqué, L’ai jà dins ma bibliotèca personala (crompat en çò que boquinistas tolzans, èra raríssim, la re-edicion se fasiá urgenta). Aquel libre es essencial per la lingüistica en fRANÇA ; Occitània es dedins l’Estat francés, supòrta fRANÇA, e sa glotofagia.

la revista “Sciences Humaines” es la sola revista que tracta de faiçon relativament digne los fenomèns socials en fRANÇA, levat qu’es fòrça influenciada pel anglicisme, aital confon lenga e lengatge, ambe l’anglicisme language dintrat en francés per parlar de las diversitats lingüisticas dins un numèro especial.

glotofagia SciencesHumaines 1011

Aquel libre es una dubertura per comprendre coma l’occitan es de suportar aquesta glotofagia, es una longa istòria de la sotmission occitana ; la glotofagia existís pas sense mantunes factors connèxes, coma lo nacionalisme d’expansion o la poténcia economica assumida per una classa financièra, veire l’invasion armada ; avèm suportat e suportèm tot aiçò encara (partits politics franceses, prefectorala fabricada pel bonapartisme del XIXen sègle, borsa e finança a París e non pas a Marselha, gendarmes pertot en Occitània, marina e pesca francesa, sistèma audiovisual parisenc, per donar exemples de repression o d’instruments institucionals de la repression francesa en Occitània).

La glotofagia es l’expression sociala d’una dominacion d’una nacion sobre una autra, e totes los mejans son aplicats contra la nacion mesprezada, per Occitània a debutat ambe l’interdiccion de l’occitan en 1229 per l’emplec de l’occitan dins las glèisas (l’interdiccion foguèt pas çaquelà que papista, mas l’èime de la primièra interdiccion damora dins l’ecclesia actual catolic). De còp la nacion dominada dona armas per se far batre, es lo cas occitan tanben.

Aital Occitània, malgrat d’èstre pas realament tractat dins aquel libre, trobaràs dedins totes los elements per i descriure çò que suportam del jacobinisme lingüistic francés ; i a pas de cultura sense lenga, i a pas de glotofagia sense repression politica e economica.

Manifestacion

UNION EUROPÈA…

A cremallenguaAnoja hèsta gascona