arcuèlh

dilluns, d’abril 21, 2014

Perqué aiçò ?

L’administracion de l’Éducation Nationale fabrica un drac administratiu que de l’occitan s’en trufa pel melhor dels cases, o n’a òdi pel pièger. E i a encara un personal politic per i creire, e un personal administratiu e coorporatista occitanista per i creire.

supression d'un mièg pòste d'occitan comentat

Cal pas far fisença a l'«Éducation Nationale», es de nacionalisme administratiu.

Es complicat e administratiu per dubrir una classa, e amai es complicat per aver los pòstes, sense comptar ambe los problèmas immobilièr que pausa lo coorporatisme professoral qu’es engimbrat per unas formacions que l’occitan es a la talvera, veire inutile … Podèm donc, pensar que totas las avançadas dedins aquel sistèma francés d’educacion, per l’occitan es de temps perdut ; e a la finala es de temps perdut, perqué s’i vei agire las resultas en nombre de locutors eficaçes dins la vida videnta, a la sortida.

Ai jà escrit sul tèma mantunas annadas passadas …

Aquí podèm notar, a Tolosa, que l’administracion de l’Éducation Nationale a decidat de replegar pòstes, non pas en foncion del besonh, mas en foncion de l’identitat politica de la comuna qu’es pus socialista. Lo sistèma Éducation Nationale es dirigit pels socialistas, particularament a Tolosa, las causidas se fan en foncion. Lo castig fabrica aital, pauc a pauc, dos sistèmas d’educacion, un pels socialistas e un autre privat o associatiu pels autres.

Se confirma a Tolosa, un sistèma partesan de l’Éducation Nationale, puslèu de manipulacion socialista, cal agradar a una administracion seleccionada per èstre de la bona color politica d’esquèrra, e tot çò qu’es supausat èstre pas socialista es fòrabandit del sistèma d’Estat.

La contra-reaccion serà donc fòrta quora lo poder cambiarà de costat… O vesèm ambe lo ministre Wert, a Madrid, qu’assaja de manipular lo contengut dels corses per totes-as, o l’ensenhament per immersion lingüistica catalana, aquel es del PP (PPE=UMP en França).

Es francament una catastròfa per un sistèma que se dèu d’èstre al servici del pòble e non pas al servici d’una casta socialista d’educacion, sul terrenh o dins las universitats francesas en Occitània.

Govèrn e rason Voltaire 2