arcuèlh

dijous, d’abril 03, 2014

Occitan : cal arrestar de fumar e de conhar

Lo CAPES es lo biais francés d'aver competéncias per ensenhar dins las escòlas. Donc per èstre professor d'occitan cal aver lo CAPES. Cal notar que lo CAPES es indispensable pel sistèma francés d'ensenhament. Es una tria d'entrada per "plan seleccionar" los candidats, per saber se son bons per èstre manipulators del sistèma, la bona color politica, e tanben pron plega-esquina per se calar sul nacionalisme francés, ontologic al sistèma. E senon per l'occitan, quantes n'i aurà per trente-dos departaments administratius franceses, per Occitània en 2014 per una lenga en dangièr, coma explica l'UNESCO ? Ai recebut de l’AFP, aquel document fotografiat dins una universitat francesa d’Occitània.

ensenhar l'occitan

Vist lo nombre de CAPES d’istòria cada annada, segur que la coneisséncia de l’istòria nacionalista francesa dèu aumentar cada annada ; e a la meuna umila coneisséncia, e a encontrat un fum d’internautas d’Occitània e de ciutadans tolzans, la coneisséncia istorica nacionalista francesa aumenta, mas pas la coneisséncia istorica tolzana (per exemple a Tolosa), coma ai puscut o verificar ambe un bilhet TOLOSA legit sus ToulouseInfos.

Per la geografica, sabi de sorga segura que se fasèm una enquèsta –un sondatge sus mai de 8000 ciutadans en Miègjorn-Pirinèus- i aurà pas la mitat per dire de faiçon sancièra totes los noms dels departaments, sense notar que la pausicion geografica lor serà impossible de donar per la partida qu’o sábon. Donc, los professors qu’an lo CAPES de geografia es pas l’assegurança d’una eficacetat pedagogica, e d’una utilitat per l’ecosistèma occitan, lo biotòp del consomator occitan. E aiçò, de l’incompeténcia geografica de la populacion, o podrèm mesurar aisidament al succès dels GPS dins las automobilas per s’orientar suls camins d’Occitània. O podrètz verificar que la question suls mercats tolzans, es rarament : aquelas verduras venon d’ont ? De mai, dins las campanhas electoralas urbanas, la question de la destruccion de las tèrras agricòlas lor impòrtan gaire, lor impòrtan gaire que lo païsan aguèsse de se levar a las 4 oras del maitin per lor potar las fruchas d’Occitània (ara mai de 150 km al torn) frescas, sul mercat de las 8 oras del maitin a Tolosa.

Per las matematicas, segur qu’avèm campions, especialament a l’escòla universitària de Tolosa ; mas concretament a la nuèit, sabi un fum de garçons de café qu’an de mal de comptar 1000 € … per serada. Aquí tanben la mesura de la competéncia del CAPES de matematica se podriá verificar, sul terrenh, dins las botigas ambe lo rendut moneda ; la competéncia en matematica es pas brica de questionar, mas la pedagogia e la capacitat de transmetre demesís d’annadas en annadas, al fial de l’uniformizacion lingüistica francesa.

Donc, los pichonèls 4 CAPES d’occitan, per 2014, son alara, pauc, mas es que aver lo CAPES d’occitan assegura una transmission escolara de l’occitan que farà lo succès del reviscòl de l’occitan :

1 / vist la quantitat, per trente-dos departaments administratius franceses ne dobti ; es vertat que l’administracion francesa dèu pas saber qu’i a una fòrta demanda d’ensenhament de l’occitan, d’alfabetizacion de la populacion … las enquèstas dels Conselhs Regionals son aquí per ne far la pròva. Donc, clarament 4 pòste de CAPES d’occitan pel sistèma nacionalista francés d’ensenhament, es una trufandissa politica, una volontat politica de far crevar l’occitan a pichons bocins. Per la demanda, la creacion d’una escòlas bilingüa a las arènas a Tolosa, es estat un grand succès, e coma èra un grand succès, l’administracion socialista d’abans las eleccions de 2014, a refusat de dubrir una autra classa, l’annada següenta coma èra previst dins un programa electoral vièlh. Donc, l’administracion francesa de l’«Éducation Nationale» sap qu’i a una demanda, talament que n’en vòl pas !

2 / vist la qualitat de l’ensenhament e sobretot la manièra regulatriça e nacionalista francés d’aquel ensenhament, se fabrica professors qu’an mai la costuma de plegar l’esquina, “mèstre avètz rason”, que non pas repotegar per aumentar lo nombre de pòstes per exemple ; i a pus aquel sindicat occitan dels ensenhaires per far aquel trabalh INDEPENDENT de tota manipulacion politica. Cal notar que las formacions – subvencionadas pels Conselhs Regionals - son pas adaptadas a la situacion de repression lingüistica de l’administracion francesa ; la question se pausa de la qualitat de las causidas universitària e de l’acceptacion de subvencionar aiçò pels elegits actuals dels CR d’Occitània. La primièra repression es, çaquelà, lo nombre de pòste de CAPES per trente-dos departaments, alara qu’i a al mens besonh de tres professors per departament e sonque dins lo sistèma administrat pel nacionalisme francés, sistèma «Éducation Nationale». Car i a d’autres sistèmas educatius, mens complicats… e mens cars.

3 / se lo sistèma francés d’ensenhament èra normal, e donc pas nacionalista e coorporatista, la seleccion a l’entrada per èstre professors d’occitan se fariá simplament ambe los diplòmas autrejats per las universitats o formacions especializadas. Perqué lo CAPES ? Còsta a totes e fabrica un nivèl de mai d’una administracion complèxa que lo seu personal, e especialament per l’occitan, li agradarà de dire, republican e sense èstre racista (plan segur), que «vous nous coutez bien cher»… Es una causa entenduda, personalament, e un plega-esquina aurà pas respondut. La meuna responsa es clara ; lo sistèma «Éducation Nationale» fabrica complexitats que fan que lo sistèma còsta car a totes los ciutadans, e principalament als Occitans, que, amai de pagar lo sistèma aquel, n’an que repressions en retorn contra l’alfabetizacion en lenga occitana que li seriá degut coma un servici al pòble occitan. Es la dobla pena educativa, coma per la redevença audiovisuala. Aquò dura dempuèi sègles aquela repression francesa, mas sobretot dempuèi que l’alfabetizacion es devenguda francizacion, dempuèi lo “santificat” Jules Ferry, aquel qu’a assegurat que «lo pòble inferior dèu ensenhar lo pòble inferior», e li faràn pagar aquel mediòcre sistèma.

Aquel bilhet protesta donc, per arrestar en fin de corsa de conhar al sistèma nacionalista francés d’ensenhament.

E aqueste maitin, dins 20 minutes un article que confirma : fauta professors…. e benlèu mai !

article ensenhament de l'occitan Tolosa