arcuèlh

dijous, de març 05, 2015

Campanha electorala a Tolosa

Pauc de reünions publicas se son debanadas al entorn de l’occitan e de l’establiment d’una politica per l’occitan.

Convergéncia occitana, regropament de las associacions e gestionari de l’Ostal d’Occitània, coma actor imparcial tolzan, convidava los «partits republicans» per respôndre en public a las questions mandadas.

Reünion Electorala a Tolosa

L’occitanisme tolzan èra present en fòrça de Calandreta a l’Universitat, en passar per totas las associacions de formacion e d’ensenhament pels adultes, o las associacions de filosofia occitana.

La question èra pausa al Conselh General de Nauta-Garona (Comenge, Barossa e País Tolzan, Lauragués comprès) : perqué la politica per l’occitan –lenga en dangièr de mòrt- es pas seriosament installada a Tolosa, alara que l’es en Bigòrra, Armanhac (Gèrs), o Tarn ? La question es estada mandada abans lo debat, e sembla que la transmission del document èra pas importanta dedins lo PSf-PRG e sa campanha electorala.

Aprèp aver daissat de costat a lagrima dels locutors escotat dins las familhas dels candidats, sempre per indicar que son d’Occitània (coma se un Japonés de ciutadanetat francesa podriá pas desvolopar una politica per l’occitan a Tolosa), se parlèt de l’istoric maissant per la politica per l’occitan al Conselh General. Mas al delai, se sembla que l’urgéncia es transformada en promessas electoralas, promessas que seràn escritas e publicadas per Convergéncia Occitana dins mantunes jorns.

Convergéncia Occitana empleguèt l’aula de Frederic Mistral per installar lo debat.

Una de las mieunas conclusions es que lo sistèma actual rendut complèxe pel sistèma de la decentralizacion, dona una ineficacetat lingüistica, aflaquís una visibilitat occitana, una abséncia que se transforma en problèma economic quora se gaita lo vresin aranés ; a un moment que lo elegits de Liushon fan publicitat en espanhòl dins las revistas gratuïta d’Aran e en lenga catalana, podèm dire que l’inconeguda tèrra occitana d’Aran dona pas l’enveja a-n aqueles elegits d’anar veire coma se fabrica una escòla quintalingüistica e que fonciona melhor que las santa escòla dita République française (!).

La reünion ajudèt tanben los candidats de se far veire, e mesurar aital de quina manièra las novèlas còlhas faràn melhor que l’anciana, mas sobretot arrestarà la destruccion lingüistica politica e volguda per l’anciana equipa. Lo candidat tolzan, Sergi Soula, de la vièlha equipa, es sempre estat dins la nostalgia alara que l’aula èra dins l’avenidor ; çaquelà per astre, lo secretari federal dels socialistas a d’experéncias a donar sul tèma, expériéncias positivas, per el, e per Santa Gabèla, la tèrra per l’occitan i sembla bona ! Son intervencion es estada plan venguda donc.

L’UMP-UDI a mandat en Patrick Lasseube, plan conegut e mandat per aiçò far. Sa co-listària a degut aprendre fòrça ! Mas parlèt pas a l’estrada, e benlèu val melhor per entendre compassion lingüistica que confinariá a una visita en çò d’un psiquològue lingüistic. D’en Patrick Lasseube, avèm agut un polit discors determinat coma « un contengut portat per totes los candidats UMP-UDI 31 sul tèma» confirmèt  (per explicar que l’autre camp, totes an pas en vision aquela que els pòrtan); las promessas son sempre polidetas fòra del poder, lo Patrick Lasseube i donèt una credibilitat, per la sieuna granda experiéncia occitanista.

La jovença e la nostalgia del candidat tolzan per EELV, etudiant de dreit a Tolosa, es estada tanben una polida afica, mas li caldrà apréner que l’administracion francesa de la decentralizacion, lo saurà passejar … per non pas aver sa volontat politica aplicada ; li caldrà saber qu’es mai aisit per un professor de dreit d’apréner lo portugués per anar trabalhar en Mozambica que non pas l’occitan per saber que l’occitan es estada la primièra lenga del dreit dedins l’Estat francés, reial o republican. La sieuna intervencion se limitèt a las questions pausadas, ges de nostalgia, tot dins l’eficacetat.

Es clar qu’aquel tipe de reünion a mestièr d’èstre multiplicada, decentralizada, en Lauragués, Barossa, Comenge, Corserans e çò que fabrica lo Comtat de Foish, amai del Carcin sancièr.

La Convergéncia Occitana a Tolosa jòga son ròtle tolzan, mas es pas pro fòrta per anar mai luènh e poder mediatizar totes aqueles debats.

-°-

De notar sul vòstra agènda.

trac del collòqui de Convergéncia Occitana