arcuèlh

dimarts, de març 31, 2015

Linha TGV cap a París : quin merdièr !

Lo jacobinisme dels elegits locals pausa un real problèma al pòrta-moneda dels ciutadans occitans. L’afar de la linha TGV cap a París ne fabrica la pròva.

L’argument per finançar es : « Toulouse – 4ème ville de France – à plus de 4 heures de Paris…» pòt pas èstre desligat del «réseau national et européen à grande vitesse».

L’oposicion al projecte fabrica pas melhor una argumentation negativa, sense donar una solucion al problèma, ligar Tolosa al fialat europèu del fèrre europèu.

Ligar ambe París, es ligar a un cuol-de-sac, una endrona, logistica europèa. Per contra la logistica europèa es estada al còrs d’una catastròfa aeriana recenta ; se las via de Besançon (que còsta cent còps mens car) èran estadas fabricadas dempuèi 20 ans, l’avion Barcelona-Düsseldorf existariá pas, ni las ligasons aerianas de #Germanwings de Tolosa a Hamburg.

LGV avis de la cort dels comptes

O tòrni escriure, lo finançament regional es demandat per l’Estat, perqué la linha es sonque necita per París, e non pas per las regions concernidas.

Lo fialat europèu, Tolosa lo pòt aver e mai aviat per Lyon ! E Lyon o a realament per Estrasborg, e la valèia del Rin, directament ambe lo continent europèu, que me sembla mai important que París. Sabètz que la linha de fèrre continentala entre Moscó e “França” es arribada primièr a Niça (Comtea de Niça), o sabiatz ? Non París es pas lo centre del monde logistica europèu, percontra es un problèma logistic europèu e de las pollucions pels ciutadans d’aquela vilassa.

Lo regionalisme d’expansion parisenca encluscat dins los ments dels pòst-ministres al cap de la decentralizacion fabrica una error de pensada politica.

Se las regions occitanas avián un finançament pròpri, la causa seriá reglada dempuèi bravament mai de temps, coma l’a explicat un jorn lo defuntat Georges Frèche. El qu’a plan vist l’interès de finançar la linha  entre Narbona e Nimes, çaquelà ambe los problèmas d’engenieire que pausa ara a Montpelhièr.

Me sembla que l’urgéncia es de finançar una tresena linha entre Narbona e Tolosa, e la modernizacion de la linha entre Tolosa e La Reula. Car se volèm fabricar una linha novèla, res non val qu’una linha entre los aeropòrts de Merinhac e Blanhac, a pas mestièr de pensar passar per París per aver associat, un real aeropòrt internacional !

enfin en fòto republicans franceses que van votar pel sant jacobinisme

-°-

Lo jacobinisme i tòca encara, mas me sembla pro plan vist. Donc vaquí lo document en francés e sa traduccion.

evejaire de EELV LGV Godec