arcuèlh

divendres, d’abril 03, 2015

Renovelament e eleccions, mas de qué ?

Se parla de renovelament del personal politic, per las eleccions departamentalas passadas, renoveladas tanben (que díson), se parlèt d’una lei de paritat per las candidaturas a-n aquelas eleccions, se parlèt fòrça, e los mèdias ne faguèron lo resson …. per la lei socialista que deviá provar que lo masclisme èra pas del costat socialista (PSf-PRG).

mapa de las resultas de las Departamentalas 2015

La resulta l’avèm aguda, la taca ròsa per una granda partida d’Occitània (gràcia a una preséncia gròssa dels segonds torns ambe lo FN, partit de la terror nacionalista francesa d’extrèma) ; que s’i espèra una lei per l’occitan (que votaràn a París? Dobti), lei socialista, e que los departaments i deuràn marcar tanben una volontat. (es per aiçò que ièr se manifestèt a Tolosa e Montpelhièr, de la part de Catalandreta).

manifestacion Calandreta al CG de Tolosa

Se l’occitan s’espèra quicòm, un vam novèl ; per las femnas elegidas al cap dels Conselh Departamentals novèls e d’esquèrra s’esperava FEMNAS, resulta :

femnas al cap del Conselh Departamental

Aquestes masclas seràn pro simpatics, ambe las femnas a l’Ostal per cosinar occitan, mas es pas una resulta que los quites militants socialistas esperavan, un real renovelament … e mens de masclisme politic.

Sembla que lo personal politic francés en Occitània portèsse sempre decepcions. Dins las decepcions, se parla tanben de problèma electoral al Sud de Tolosa, dins lo recanton de Castanet-Tolzan, un pauc coma en Africa un còp èra (dins las ancianas e «melhoras democracias» de la françafrica).

renovelament electoral