arcuèlh

dimecres, d’abril 15, 2015

Dignitat del feminisme occitan d’anuèch ?

#feminism #féminisme #Occitània #Occitan Après lo collòqui del 4 d'abrial, la sola causa que mantunas feministas occitanas e tolzanas an tropat per criticar l'organizacion es la fauta de femna dins lo personal politic francés que fabrica una gestion decentralizada d'Occitània.

Remarca : sus l’empont, es estat lo personal politic de la gestion francesa d’Occitània qu’es estat convidat ; e es pas la fauta dels militants occitans s’i a gaire qu’òmes ! Alara la guèrra de farlabica installada per una professora de Tolosa me crida …. una enveja de li dire : calma-te sètz pas al nivèl politic que cal.

L’intervencion d’una professora d’universitat (que se presenta a las eleccions, e qu’es plan) a lançat l’afar, sa presa de paraula dedins lo collòqui del 4 d’abrial l’a ajudat a escriure aquelas linhas per aver de son, plorar coma una vit podada, me sembla pas la bona tecnica per se far entendre dins un ceucle de militants :

letra als òmes de l'organizacion

Apondon 1 : la letra-peticion es en lenga francesa, segurament per èstre melhor entendut de totes e totas (soi capable de me plaçar al nivèl intellectual de l’intervencion del 4 d’abrial, tanben).

Apondon 2 : farai pas tanpauc un apondon sus la territorializacion de la critica, es un modèl politic que me sembla pro francés dedins lo cap de la redactriça.

Ieu m’agrada de veire la realitat :

- Pôle Emploi, 85 % de femnas ; aquò se verifica aviat quora se va sul mercat de l’emplec e quora l’empelc es pas securizat coma una professora d’universitat o de licèu.

- Agéncia immobiliària, 70% de femnas (e podrai listar comerci que son près sonque per femna e que d’òme i podrián èstre tanben)

- universitat e professorat, majoritat de femnas, e aiçò pausa un grèu problèma d’autoritat dedins las classas e per la potencialitat de reforma, reforma indispensabla.

- secretariat de las collectivitats territorialas e entrepresas, 90 % de femnas, aquò tòca quasiment al Bore-Out. Dins las formacions en creacion d’entrepresas son tanben monopolizat per òme, e cada formator explica que fauta femnas. M’agradariá de veire professora d’universitat crear son entrepresa, especialament las de Tolosa.

- espital e sentat publica, tòca al 95 % ; e soi segur qu’a la CPAM i a femnas al cap de l’establiment public e que la gestion es parisenca, centralista contrariament a Alsàcia-Mosella qu’i dèu aver femnas segurament.

feminisme tròp c'est tròp.

E la lista podrà èstre perlongada ; se cal demandar perqué i a pas mai de femnas dins los sectors coma la creacion d’entrepresas, coma la recèrca, coma l’inconegut en general dins las sciéncias … Bon per l’armada es una causida que pauc a pauc cámbia.

Se lo feminisme occitan se vòl utile, li cal criticar primièr lo sistèma masclista francés que prepausa un sistèma de gestion que concentra las femnas ont i a pas de poder.

Per las femnas que son a preparar una responsa al bilhet, vos pòdi ensenhar qu’en 1991, èra plan complicat de trobar femnas per las botar sus una lista, e çaquelà (èri candidat), èri candidat a la paritat sense la lei francesa !

Ieu, soi a l’espèr de veire l’organizacion de «feminisme occitan» prepausar un collòqui (a Montpelhièr per exemple) sus la gestion masclista de França en Occitània ; pel moment los militants occitans –que son pas masclistas- fan çò que pòdon ambe las femnas occitanas que vòlon plan defendre la lenga occitana e lo país. Mas al mens cal pas èstre ipocritas e femnas, un pauc de dignitat, fauta sovent en politica !

Ieu m’agrada de veire femnas ont ne fauta, e òmes ont ne fauta, mas dins las criticas me sembla que, per las femnas, lor cal ajustar melhor la direccion politica d’aquelas.

feminisme que m'agradafeminisme que m'agrada 2feminisme que m'agrada 3