arcuèlh

dissabte, d’agost 26, 2017

Patrimòni UNESCO de Tolosa

Francis Grass s'aucupa del mètro, e sembla o far plan per l'estiu 2017, per agrandir la linha A, s'aucupa tanben de la « Coordination des politiques Culturelles et du mécénat » a la comuna de Tolosa. Aparentament an pas trobat un mecenat per pagar la traduccion en occitan....


I a una carga de mission per la lenga occitana qu'es pas pron aucupada dins los burèus tolzans ; o benlèu que daissar a la tecnocracia jacobina l'illustracion de las òbras pel dorsier UNESCO es pas una bona causa politica ; la tecnocracia tolzana sembla aver oblidat que l'UNESCO s'aucupa tanben de las lengas mesprezadas, çò qu'es lo cas de l'occitan a Tolosa.


Bon alavètz d'unes me diràn : lo patrimòni immaterial interessa pas la tecnocracia ni lo politic jacobin (levat per las entourloupettes constitucionalas 75-1 sul patrimòni), car es justament immaterial, la lenga occitana ; levat pendent las eleccions çaquelà ! Mas per las inauguracions las pèiras son essencialas.
Justament a prepaus de patrimòni e de pèiras ....
(Fau sempre gaitat a la talvèra çò que se debana, a Tolosa o pertot en Occitània)


Pertot en vila la comuna capitoliària trèu las pinturas, aquí es lo ròtle de l'administracion francesa.... mas sembla que res s'i debana. 


Demai podèm escriure que quora l'administracion francesa decidís de bastir una paret sus l'istorica, la version es mai folclorica, garonenca, coma dins los borgs rurals de l'entorn ; un nissard que coneissi plan, que piuleta de plan, me diriá « mur de paysanass ». Es causa occitana mas brica de la dimension capitoliària de Tolosa (capitala dels Visigòts per los qu'an oblidat).

Aquela mapa es una adaptacion francesa, que se carga d'oblidar Tolosa Capitala Visigotica dins l'afar.
Fau sempre far un pauc d'istòria per aqueles universitaris de Tolosa Capitòli que fan de business ambe lo monde mas que l'istòria de la capitala visigotica tolzana s'en trúfan, de plan ; la pròva :

Aquel pòrta maissanta es davant un grand restaurant gastronomic tolzan, es plan coneguda donc ; nòti al mens 4 problèmas pel respecte del patrimòni a Tolosa : 1 / la manièra que la pòrta es bastida, se parla de respecte ? dobti, 2 / la grasilha es puslèu folclòrica modèl parisenc del sègle passat, 3 / las pinturas dels estudiants fan plaser de veire, aital l'istòria en Occitània es pas respectada car es pas coneguda (la fauta a quí ?!?!), 4/ l'endreit es un parcatge per ajudar las automoblies dels foncionaris d'aumentar la pollucion en vila per tot desplaçament anar e tornar (l'universitat es a 200 mèstres d'una estacion de mètro).

Mas senon la pòrta aquela, desboca que un pichonet pargue que podèm fintar l'entrada e la sortida, perspectiva que qualifica tanben las visions patrimonialas que se farga a Tolosa !


Lo business de Tolosa Capitòli ajuda pas a respectar lo patrimòni, sèm ni a Oxford, ni a Cambridge !

Lo pargue sense la pensada jacobina sus l'Istòria de Tolosa; ne podèm tanben sortir polidas fòtos modèl ofici de Torisme tolzan.


Urbanisme novèl : que fan ? Subre aquela paret que Tolosa sap pas respectar dempuèi mai de 50 ans .... que fan al XXIen sègle ?




Se tròba de tot a Tolosa, quitament la vièlha paret del borg ; los Visigòts ne son contents, segurament ; la version patrimoniala de Tolosa pròva que l'istòria de Tolosa fauta d'ensenhar a Tolosa, dins los collègis, als licèus e dins totas las universitats tolzanas.

Quand ai visitat lo Parlament Europèu, lo guida ongarés èra tròp content de veire qu'un occitan sabiá qui aviá autorizat la creacion d'Ongria, ieu, mas quora èra a EURAMUS (UN AN A TOLOSA) digun li a parlat d'aquò ! L'ignorança de Tolosa es cultivada a Tolosa, pels elegits primièrs, en mesprezar la lenga occitana, pas simplament per ne far una aisina de clientelisme electoral.

Es benlèu urgent que dins lo dorsier UNESCO de Tolosa, l'UNESCO demandèsse : 
  1. ont es la lenga occitana de Tolosa, (farà segur trabalhar la cargada de mission que l'administracion tolzana desvaloriza)
  2. ont es l'ensenhament de l'istòria de la vila de Tolosa, de totes los periòdes, quitament quand èra capitala de l'impèri visigotic (ambe las polidas parets de la vila).
E que fan los ciutadans de Tolosa per participar al desvolopament del dorsier UNESCO ; ma participacion es aquel bilhet : es pichonet.... mas dona pistas!

I a de qué pensar per 2018, quand l'occitan serà a la punt de l'actualitat politica, nos l'an prometut ; mas una annada sonque ?