arcuèlh

dilluns, de novembre 29, 2010

Carrièra de las ròsas, Tolosa, la netetat per Occitània.

Me sembla important d’aver una ciutat neta (per totas las ciutats d’Occitània), aital soi estat veire dins una carrièra simbolica de la vila coma anávan las causas de la netetat publica, aprèp lo passatge del servici de neteja de l’aglomeracion : ara la vila s’es descargat de l’afar, un tripatolhatge qu’a costat car a totes e totas, e que serà segurament objecte de polemica pendent la futura campanha electorala, malgrat qu’aguèsse pas mai fisença al personal politic francés per la gestion d’Occitània, e dels servicis publics en Occitània.

Mais il faut positiver et peut-être l’administration verra ce billet.

(aiçò es per desvolopar l’emplec de la futura lenga minoritària francesa e per dire qu’ai res contra, car soi per un modèl occitan de la pluralitat lingüistic dins loqual sistèma novèla, l’occitan aurà un ròtle ciutadan tanben).

100_0606

Ai remarcat tanben que fautava la pancarda en occitan, mas ont es la politica de visibilitat de la vila per l’occitan ? Que fa la cargada de mission per l’occitan (mièg pòste, e salari) ?

Ai remarcat mantunas daissas productivistas dins las candòlas d’un carrièra presa al azard (perqué i passavi), pron a la debuta d’ivèrn ambe las fuèlhas que son pas estadas amassadas, e que, per aiçò, dona una color poetica a las ròsas.

100_0586

Que son polideta aquestas fuèlhas multicoloradas per empaquetar las daissas ! Pèira Godolin es mòrt senon n’auriá fait un poèma… tolzan modèrne.

 100_0584

Mac Donald’s es la primièra entrepresa de daissa de la vila, en companhia de Quick de una novèla que fabrica industrialament los galitonets quadrats…

 100_0589

Es excepcional aquesta marca acaba justa de s’installar dins las banlègas de la ciutat, e trapèm un paperòt de “publicitat” dins una carrièra del centre ciutat prèp del canal.

 100_0602

La ciutadanetat a mestièr d’espòrt, aquí vesèm una ròda de veïcul automotorizat ambe petròli, e qu’espotís un paperòt publicitari d’una maison d’espòrt que comunica fòrta ambe un acompanhament de pollucion real.

 100_0603

La venda d’alcòl es limitada en vila, aital la vila de Tolosa consuma de mens en mens de vin, o d’alcòl fòrt, mas per las canetas metallicas, ne damora pertot…

100_0586

Francament es pas polit(ic!) una daissa e las fuèlhas de l’ivèrn en país Tolzan ?

 100_0590

Avèm aquí una daissa del comèrç de proximitat, aquel que fa sa promocion actualament, gràcia ala famosa taxa (aquela que ne parlèm en bais del bilhet aqueste).

 100_0600

Per las daissas de papièr pertot es l’eufòria publicitària !

 100_0612

la sobrepopulacion d’amimals de companhia fabrica las mèrdas suls trepadors de la ciutat mondiala ; poetica non ? Brigitte tòrna explicar la ciutadanetat als proprietaris

 100_0601

Aquí vesèm que lo comèrç de cigareta andorrana es un grand business de las gestions franchimanda d’Occitània, ambe sas consequéncias per las daissa que damora sul terrenh urbanistic tolzan.

Quin panòrama !

E coma l’explica Pierre Cohen, cònsol socialista de la ciutat mondina, en castigar los Tolzans e las Tolzanas, es la fauta tanben del civisme qu’an oblidat la ciutadanetat, segurament en votar per sa lista ròsa ? Segur qu’ambe un pauc de civisme podrèm far mens de daissa, mas es sonque aquò ?

Es tanben evident que, per emplenar los comptes de la comuna, cal trapar dinièrs ; es que me cal conselhar de gaitar atentivament las daissas per n’aver una novèla idèa de resorga ?

Lo productivisme es en fotografia sobre aqueste bilhet, e segur que nos podrèm assegurar que la resulta d’aqueste productivisme, es que la populacion, lo pòble occitan de Tolosa, aurà sovent en man daissas que son d’embalatges costumièrs del cash-and-carry qu’agrada al novèl comèrç franchimand. Las marcas e filialas son conegudas, son mondialistas ; los cal benlèu castigar ambe una taxa qu’acompanharà avantatjosament la novèla taxa per las pancardas dels comèrçes, o la novèla taxa que remplaça la defunta “taxa professionala” (dins una granda operacion mediatica* que’es de fum pel public inocent de l’UMP ; un jòc de passa-passa qu’agrada fòrt al sistèma politic que mestreza gaire lo sistèma bonapartista francés, quitament aqueste que viu en Occitània).

Es grand moment tanben de castigar aquesta faiçon de governar, que se trufa del public, dels ciutadans franceses en Occitània, dels Occitans e de las Occitanas, perqué vòlon res modificar dins lo sistèma administratiu, per exemple las recòltas de las daissas, e qu’an jamai costat tant car al pòble occitan de Tolosa, e que las primas donadas generosament al abondós personal fan pas la melhoracion esperada, o la conducte dels trams ;  es un jòc que l’extrèma esquèrra li agrada per aver una clientèla pron ben aprovisionada en dinièrs per pagar las campanhas sobre lo tèma de la conservacion del ‘service public’, mas es qu’es realament al servici del pòble occitan o per voidar las borsas de las familhas tolzanas ?

Aqueste sistèma de gestion d’Occitània es tòrt, de mai en mai de monde s’en avízan, e coma i a pas d’alternativa politica [UMP-NC, PSF, MRC, FN, MoDem, FdG, PRG, EE-Verts, LO, PdG, PCF, Ligue son a botar totes dins la meteissa saca], aquò s’acabarà mal, e l’administracion bonapartista ne jòga lo marrit ròtle... sobretot que l’ensemble del personal politic es de marrida qualitat, sobretot a Tolosa.

Al cap de tres annadas de gestion de la ciutat, i a encara d’elegit de la majoritat elegida que sap pas coma fonciona lo sistèma dels 7000 emplegats (ancians, nombroses, e novèls) de la comuna tolzana, e de l’aglomeracion, ne parlèm pas.

Lo país occitan es mal gerit pel sistèma bonapartista francés, es grandament ontologic, e gaire miralh per despertar la populacion qu’anèm dins la paret politica e sociala, encausa d’aiçò. Es pas sonque una question d’ecologia, o de mòda reformatriça.

 

* Cotisation foncière des entreprises, taxe pour frais de chambres de commerces et d’industrie, taxe pour frais de chambres des métiers et d’artisanat et imposition forfaitaire. Long, long … Mon perruquièr m’a informat de l’afar, e cap jornal, cap mèdia, ne faguèt un mendre resson, cap. Estranh, non ? Ne cal parlar d’aiçò ; es un torn politic famós, © UMP-NC : los Conselhs Regionals an perdut una resorga (l’Associaicon de las Regiona de Frnaça critica de bon grat, Nicolas Sarkozy los dís tròp politicament incorrecte ; sèm dins la polemica innutila e escombradoira coma las daissas dins las carrièras de Tolosa, la ville rose), aqueles dels Conselhs Regionals e Generals qu’èran elegits democraticament (se ne cal recordar de còps en còps), e alara, ara, son las cambras consulàrias , amigas del poder UMP-NC, cambras qu’auràn la pichona mana dinerièr (en cent prèp, la soma que pagarà mon perruquièr es del nivèl de la defunta “taxa professionala”), mas la democràcia i perdrà, quora sabèm que las eleccions de la cambra de comèrç la fan los taxistas ! Una reforma es grandament necessària, la podèm far sonque en Occitània. Non, i a pas lo personal politic per portar lo projecte de dignitat nacionala qu’Occitània amerita, e i a pas sonque l’ensenhament de l’occitan dins la vida d’un(a) ciutadan(a) occitan(a) normal(a). Podèm alara assegurar : L’UMP es lo bonapartisme aplicat als poders de la CGPME-MEDEF, n’avèm la pròba aquí ambe la taxa novèla, taxa amagada pels mèdias (coma m’explica mon quiosquièr tanben susprès d’aver res legit sul tèma) ; puèi per la democràcia ambe las entrepresas segurament podrèm veire aquò per un autre sègle ambe l’UMP-NC.

1@Top1,Top2!Top1

Publicitat pagada ambe l’argent d’aquesta taxa… novèla e mediaticament oblidada. Lo sistèma politic e de las cambras consulàrias a oblidat de nos prepausar una conferéncia de premsa per nos la presentar… Los artesans e comerçants an agut una granda susprèsa, susprèsa que jogarà segur sul vòt favorable a l’UMP, lo public tradicionalament tocat es estat enganat. Ai pas cap recebut un comunicat de la CGPME per protestar contra aquesta taxa novèla… Atencion al conglaç politic !