arcuèlh

dilluns, de juny 06, 2011

Fatigats, los Franceses son descantats.

Es vertat que quora se legís los documents mediatics oficials se podrà èstre descantats. Cada annada podèm veire que lo truc que truca (las politicas lingüisticas) avança pauc a pauc, lentassament.

Gaitatz la lista de las intervencions per L’Estivada 2011 :

L'estivada 2011 (1)

Se cal regaudir de la preséncia digna de l’occitan en primièra pagina del libret, a Rodés del 27 al 31 de julhet la veiràn pron aital per l’emplegar dins las carrièras, las placas de carrièras, dins la comunicacion oficiala ? Ambe L’Estivada aurèm un cambiament local per la consideracion de l’occitan ? (lo festenal celtic d’An Orient aurà bolegar las linhas, mas a Rodés ?)

L'estivada 2011 (7) L'estivada 2011 (6)

Uèi sabèm que la «culture» es aquela de l’aver, e donc cal explicar l’interès economic, coma se las populacions dels comerçants de Rodés zo pòdon pas veire…

Puèi vesèm un ancian Síndic arribar en occitan, coma l’an passat mas aurà fait emul, en l’emplec lingüistic. Bon, es pus Síndic d’Aran. Aital aurà pas de promòure la volontat d’èstre mai catalan del festenal de Rodés.

L'estivada 2011 (5) L'estivada 2011 (4)

Michel Vauzelle es lo cap de la semantica, lo lengatge de fusta nacionalista francés (se podrà pas imaginar que sa preséncia es pas deguda a una fòrta pression politica, ara presenta dedins son Conselh Regional), el que sosten clarament lo separatisme del Colectiéu Prouvenço. coma los novèls socialistas de Pirinèus-Altantics al Conselh Generau 64, e de las annexas dins unes musèus prouvençaous, mai tanben de la corrída espanhòla en Provènça (cal plan destrsuir la civilizacion «meridionala» de totas las manièras potencialas, meridionala mas al nòrd de la Mar Miègterranèa).

L'estivada 2011 (3)

Senon l’objecte de comunicacion socialista sul tèma de l’occitan es pas emplegat per promòure una novèla politica per la futura eleccion de 2012… Es la dreita que ne serà urosa donc. Los electors occitans, ne seràn mens.

Los tèxtes son talament semblant d’una annada a l’autra… Ièu, sabèm al mens una causa, Barran serà lo novèl endreit per L’Estivada, per daissar la plaça a un pintre parisenc que vòl trobat raiças occitanas coma Miró o Tapies, Catalans, quora son estats installats en Catalonha, ambe unes musèus bèls pagats per l’institucion.

Las navètas entre Barran e lo centre de Rodés, seràn benlèu emplegadas per ajudar los elegits de cambiar los discorses sul tèma ? O benlèu per emplegar l’occitan en public ? E comunicar en occitan per li donar un ròtle luènh de la «creacion artistica», talament aisida per la plaçar dins la règa kulture e non ne prendre la ceba, la vida, l’èime politic.

Français desenchantés LeDevoir 060611

-°-

fuera de España

De que amaga la musica ? Lo shiuletonet…