arcuèlh

divendres, de juny 17, 2011

L’indignacion “Plaza de Cataluña” es pas bric catalana

Sul site de Là-Bas si j’y suis, la fauta de denominacion donava la realitat dels indignats de Barcelone : «plaza de catalunya» qu’an escrich. Çò que lor valguèt un pichon corrièl diplomatic personal. E sabi pas los cambiaments que faguèron perqué i soi pas tornat sul site.

Es al mens la pròba que l’ignorança es fòrça implantada a París, quitament dins los mitans d’extrèma-esquèrra, Radio France (Là-bas si j’y suis) per exemple. Lo monde aquel devon pas aver las bonas clucas per poder gaitar los panèus qu’i son notadas letras coma Plaça de Catalunya, e non pas coma dels tempses del franquisme, Plaza de Cataluña. Las lengas dels impèris frenan a las comprenesons lingüisticas ?

E çaquelà dobti sempre, puèi ai agut en man un document escrich per Josep-Lluís Carod-Robira, ancian vice-president d’esquèrra de la Generalitat de Catalunya, quitament s’a abandonat Esquerra Republicana de Catalunya [ERC], sa paraula me sembla un bon uèlh per poder pesar sul tèma, una vision politica de las realitats.

Los indignats son un pilòt d’extremistas a Barcelona e … Tolosa o Montpelhièr, per destrusir segur, per ajudar l’extrèma-dreita d’arribar al poder, benlèu (coma la pròsa de Mèstre Jourdain, sábon pas que ne fan), mas ajuda pas a bastir una societat pacifica tal que la majoritat dels ciutadans e las ciutadanas l’expèran.

Aquò vòl pas dire çaquelà que lo ocntengut del devís es pas de prendre en compte… Aquò vòl pas dire tanpauc que lo personal politic que pòrta la critica es pas tanpauc de criticar… Mas cal pas tombar de carib en sillà.

Alara legissètz :

Indignació espanyola (1)Indignació espanyola (2)

Se mantunes sábon pas quina es la manipulacion que se farà dels Indignados de la Plaza de Cataluña, ièu cap de dobte, es la meteissa còlha que se manifesta a Tolosa contra lo mètro en occitan… L’extrèma esquèrra val pas melhor que l’extrèma dreita franquista. Es una populaicon politica que destrusís la diversitat de la visio ndels pòbles, sense cap de dobte. Aital Radio France jòga son ròtle de propaganda per destrusir la diversitat lingüistica, e de còps se servís dels Occitans (CGT espectacle o Festenal d’Uzeste) per poder aver una paraula prèp de las realitats dels pòbles de fRANÇA, illusion d’optica lingüistica.

La indignación es manipulación d’extremismes ambe d’extremistas que s’ignòran.

E quora escrivi aquò, soi pas devengut pro-PP, o pro-UMP-NC… non pas brica, mas al nivèl que cal de la protestacion politica.

Soi de mens en mens per manifestar, mas farai sempre una critica granda dels sistèmas bancaris qu’an arroinat lo país occitan e catalan, e l’Euròpa, mai tanben un fum de terçons del monde ; alara que cal far ? Una tresena via es possibla, mas cal pus de casta al poder, ni al nivèl politic, ni al nivèl bancari. De quina manièra, quora autres còps èran las guèrras que practicavan lo voide per poder renovelar las castas diregentas sense aver los descendents un aprèp l’autre al poder, nimai los qu’an agut l’escasença d’aver un amic dins lo sistèma per lor indicar la via d’educacion que cal prendre per poder damorar dins lo sistèma del poder (grandas escòlas o bonas filiaras universitàrias per exemple) …

Conformacion per un article dins Cronica.cat. « Lo  responsable de comunicacion del collectiu d'indignats durant lo blocatge del Parlament de dimècres es un conegut militant espanholista. Francisco Garrobo faguèt una candadura de Ciutadans (chevènementista o Mélenchonista espanhòl) e es estat tanben coordinador de l’UPyD. Tot aiçò plaça son la seuna opinion dins lo camp dels extremistas espanhòls en Catalonha.