arcuèlh

dimecres, d’agost 26, 2015

Charte Européenne des Langues Minoritaires

Pareis que los socialistes la vòlon enfin ratificar, paries que cal perdre son temps a far pression per l'aver ratificada. 
E vaquí lo messatge qu'arriba anuèch sul tèma :
 Lo govèrn es sul punt de ratificar la Carta Europèa de las lengas ... aquí lo ligam.... en ajustar una interpretacion (NDLR, parlamentària francesa) imposant lo francés e donc anar a l'encontre de l'esperit de la Carta qu'ajuda a emplegar d'autras lengas : «(lo) francés s'imposa a las personas moralas de dreit public et a las personas de dreit privat dins l'exercice d'una mission de service public, parier qu'als usançièrs dins als realcions ambe l'administracion e services publics»
Anuèch s'o volètz podètz èstre maridats en catalan (coma en anglés o en alemand se l'oficièr de l'Estat civil (francés) n'es capable e ambe l'ajuda d'un traductor) mas ambe aquela novèla disposicion, serà la acabat.
L'art (NDLR francés) de far l'oposat de l'objectiu aficat.

Aquò me recordi 1992, quand lo parlament francés en nom del deputat local me mandava una lei per las lengas, magnifica lei, recebut en mai 1992, en junh 1992, lo meteis deputat socialista votava l'article 2 de la constitucion parisenca «le français est la langue de la république», article qu'oficializa per escrit lo netejament lingüistic practicat e que fins ara èra aps dins la constitucion, e transforma aital la constitution «universala» francesa, en constitucion etnica ; son los socialistas que o faguèron, los socialistas occitans atanben !

Quí a dit que caliá far fisença a l'Estat francés per votar las lei ? Lo 22 de setembre de 1792, la borgesiá occitana abandona a Paris, a Pau (Reialme de navarra) e Avinhon (Comtat Venaissin), la fabricacion del dreit als Parisencs, o afidat del regime dels jacobins, aqueles que agradan a un Jean-Luc Mélenchon, jean-Pierre Chevènement, Marie-France Verny, e al final als amics de la FELCO, lo Partit Occitan que dins lo meteis vam nos demanda de nos aucupar a cridar per aver aquela ratificacion, o manifestar a Montpelhièr a la fin de l'annada.

Podèm escriure que lo sistèma politic francés es pervèrs, veire mai ? 

Podèm pensar que la fabricacion de las lei, car sèm tanben alfabetizats, se deuriá unicament far en Occitània per totes los territòris que i vívon populacions o ciutadans que parlan la lenga occitana ?
Podèm pensar que cada vagada que Paris pensa a nosautres, es sistematicament un encuolatge de mosca, veire en fumada politica ? Que cal pensar de los que creson encara al sistèma legal francés ? A sa supausada democracia ?