arcuèlh

divendres, d’agost 28, 2015

RPS e ALE fan una clarificacion dins un comunicat

Es en lenga francesa que Régions & Peuples Solidaires -Regions e Pòbles Solidaris- manda una clarificacion a prepaus del procèssus democratic de Catalonha. 

Traduccion en occitan
1 / L'Universitat d'estiu e lo Congrès de Régions et Peuples Solidaires s'es tengut a Font-romeu en Catalonha. La causida de Catalonha es estada faita per portar un sosten sancièr de las organizacions de R&PS a la lista «Junts Pel Sí» iniciada per Convergència Democratica de Catalunya e Esquerra Republicana de Catalunya e que, lo 27 de setembre venent, vòl ganhar l'escrutin plebicitari organizat per ajudar lo pòble catalan de causir liurament lo seu destin. Lo combat per la libertat del pòble catalan es lo combat de totes los nòstres pòbles, perqué fosquèssen respectadas las lengas, las culturas pròprias e los dreits istorics.
2 / Lo combat nòstre es aquel de mantunes pòbles d'Euròpa que crídan d'aver los lors dreits respectats, lo dreit de decidir de manièra autonòma. R&PS a bastit un partenariat fructuós ambe l'Aligança Liura Europèa. L'ALE -EFA es un partit politic europèu que se vòl l'esséncia de l'Euròpa dels pòbles. Lo seu grope al Parlament Europèu es de totes los combats per lutar contra la desrivada actuala de l'Euròpa vista coma dangierosa en caminar per una Euròpa ultra-liberala dominada pels Estats los mai potents. Volèm tornar dinamizar lo projecte europèu de solidaritat, de diversitat e de democracia en que totes los pòbles e totas las regions deuràn èstre partenaris reals, per ne sortir de leadership dels Estat-membres e dels govèrns centralistas.

Lo comunicat se perlonga per element que ne farai un rendut compte ulteriorament.