arcuèlh

dissabte, de setembre 05, 2015

"Citoyens d'Occitanie" van integrar los "Citoyens du Midi"

Al vrespe, a Tolosa, ai recebut un comunicat en francés, per la premsa, que ne vaquí lo contengut :
L'ai trobat un pauc complicat de comprendre : coma soi pas regionalistas, ai pensat que jà de regionalistas Philippe Saurel n'èra, es pas de Montpelhièr (?), alara integrar regionalistas en mai sus la lista, me sembla en sobrenombre, enfin ! Ah, mas ai pas vist qu'èran regionalistas "citoyens d'Occitanie" (fòrts interessats per la television en region administrativa francesa), donc cal comprendre que los autres o son pas d'Occitània.... i comprèni pas encara clar.
Del costat de l'equipa de Gérard Onesta, fasiá campanha al prèp del club privat de pensada politica tolzana, la mesadièra de Tolosa, que se priva sovent de punt de vista coërent sus l'occitan ; es simplàs de parlar d'una politica per l'occitan a monde que te diràn res en fàcia e sobretot que vòlon damorar dins lo sistèma de clientèla, de planhitud costumièra a una elita que se costeja dins los corredors de las subvencions, sistèma que lor agrada tant per l'occitan ; bon, sabèm jà bravament abans la conferéncia de premsa, interdita tanben als jornalistas independents e de lenga occitan, que Gérard Onesta amassa totes los corrents politics que pòdon far concurréncia als socialistas (aqueles en plaça segur, un pauc coma lo dissidents Philippe Saurel). 
Donc la concurréncia serà ruda, lo camp de la tradicion montpelhierenca e lo camp dels ecologistas tradicionals d'esquèrra, e totas esfèras confondudas (es complicat).
Per çò que concernís Les Républicains, la dreita UMP associada a l'UDI, ai vist las aficas en Cerdanya, mas ne sabi pas mai, son discrets ; en campanha, cal far conéisser al pòble de Sud-Occitània lo superbe candidat que trabalha a Sciences-Politiques París.

Mas dins cada lista i aurà la compassion lingüistica occitana, una plaçòta per un candidat que sortirà quand un occitanista dins la sala o demandarà, ambe la question sul tèma. Levat benlèu al FN-BM (encara qué !... tot es possible), o la lista dissidenta del FN (perqué n'i auriá pas una)?
Fauta pus que la lista NPA, puèi los ecologistas dissidents, los comunistas alternatius, los maoïstas, enfin qué sabi !

Mas pel moment, d'idèas claras per Sud-Occitània (la novèla region electorala per las #Regionales2015), a part una subvencion aquí o ailà, n'en vesi pas. Trabalharai per las far conéisser se cal. E convençut, d'autres zo serà benlèu aprèp en debuta de decembre 2015.

Ieu m'agradariá un projecte politic ambiciós : 1 / una creacion per fusion d'una educacion regionala per totes ont l'occitan seriá una prioritat, 2 / una creacion d'un pòl mèdias en lenga occitana, catalana, lenga dels signes, e tot lo biais professional per zo fabricar INDEPENDENT, etc., 3 / una creacion d'una cambra regionala d'emplec, 4 / la fusion de totas las caissas socialas, de securitats socialas, en una sola per la region, sul modèl de l'Alsàcia-Mossella, 5 / una politica d'exportacion en collaboracion ambe Catalonha per èstre fòrt sul mercat mondial, 6/ enfin qué sabi, un programa occitan non pas per aver subvencions per las associacions occitanas e occitanistas, mai al delai, per devolopar una identitat occitana per tota la populacion e pas sonque per l'elita, e per una visibilitat clara per la region Sud-Occitània.

Pensi qu'aiçò es pas madur per aquelas eleccions de decembre 2015. Soi benlèu en avança, o benlèu que lo personal politic francés en Occitània es plan plan regionalistas, en retard sus Euròpa, e pas pro pel país occitan e sa dignitat sus aquesta planeta. Soi jà del personal politic qu'a pas pro popar als vièlhs e ineficaçes programas occitanistas de las annadas 1970, es benlèu per aiçò que la modèrnitat arribarà quora l'occitanisme politic cambiarà de generacion, sempre un pauc en retard, de generacion aprèp generacions d'electors de las regions d'eleccions del sistèma electoral francés.