arcuèlh

dissabte, de setembre 19, 2015

Torisme : publicitat coërenta cridada per Catalonha

Sabi pus dins quina lenga de fusta politica o cal explicar. Sabi pas de quina manièra fonciona lo neuròne d'un agent public del torisme ? En règla generala, coma la populacion de l'ignorança francesa (veire lo bilhet Robèrt Ménard, lo mai recent) se pensa que se parla francés en França e a l'estrangièr se parla anglés : me sembla qu'i a mai de 5000 lengas al monde (!), o caldrà explicar, ensenhar dins las escòlas del «grand tourisme» de Tolosa, avenguda Jean-Jaurès o fòra ; aital an al cap, coma Francisco Franco l'aviá, a Barcelona se parla espanhòl, se crompa espanhòl, se viu en espanhòl (lo patois de Madrid).
Alara que tot lo jornal es en lenga catalana (publicitat comprèsa, ai assajat tres vagada de veire se ...), la region administrativa francesa de «Midi-Pyrénées», CRT-MP, explica a las agéncias de torisme de Barcelona en espanhòl, lenga de Madrid, que cal venir veire los «Grandes Parajes» de «Midi-Pyrénées» dins una publicitat del jornal d'opinion plan reglada ARA, me sembla pauc adaptat.
Mas es pas la fauta de l'agéncia catalana de viatge que, ela, emplega lo catalan !
Es una publicitat simpatica qu'ajuda a visitar Occitània, Sud-Occitània, la region de Tolosa, lèu la region de Tolosa-Montpelhièr-Perpinyà en «França» (escrit en catalan-català aquí coma en occitan-occità !)... E benlèu que lo cambiament de region administrativa francesa ajudarà lo CRT-MP de cambiar d'avejaire marqueting (en patois parisenc marketing) per Bacelona, València o las Balears...
Als «Midi-Pyrénnéens du Tourisme» lor caldrà far una leiçon de marqueting sul tèma toristic, especialament per un public bon, aquel de Barcelona.
Cal explicar dins quina lenga de fusta [...], que 95% de la populacion de Barcelona emplega lo catalan, totes son pas independentistas. E o fan tanben en crompar ARA jornal de lenga catalana, diari implicat dins una redaccion en lenga catalana, e una linha editoriala de tipe New-York Times ! A Puigcerdà que s'i parla catalan, e que la linha de tren pòrta directament a Tolosa, via la Torn de Cairòl-Enveigt, es lo jornal del maitin lo mai vendut a l'estacion de la RENFE, tre 8h30 del maitin, ARA i son reservats, o quasiment ; es un bon supòrt per la publicitat en occitan-occità e catalan-català ! Cal explicar en paraula trading coma se podrà eficaçament vendre aquela novèla region Sud-Occitània. L'occitan es un PLUS evident perqué es lenga oficiala dempuèi 2006, e a la redaccion d'ARA o sábon ! Amai tanben l'agéncia de viatge o sap tanben .... Fauta pus qu'aver agents de torisme en Midi-Pyrénées que fosquèssen formats dins la lor cultura occitana, en lenga occitana per l'economia, per ensenhar melhor los toristas CATALANS, la realitat que lor agrada de saber ; pel CRT-MP e los oficials de Midi-Pyrénées per la lenga occitana ai la lista dels agents concernits a Tolosa, e environa.

Ambe aquel bilhet se vei mai d'una causa politica : 1 / cal una politica que sortigue l'occitan de la subvencionita associativista, cal una politica lingüistica per l'occitan, per s'adaptar al public catalan que pòdon aisidament venir en Sud-Occitània, region Tolosa-Montpelhièr-Perpinyà (a Perpinyà an sabut jà saber l'utilitat del catalan, lenga abandonada fins ara). 2 / los programas pels desvolopaments de la lenga occitana per la campanha 2015 sembla pauc adaptat a la realitat necita de desvolopament de l'emplec de l'occitan. 3 / lo nom de la region dèu portar l'idèa que lo nom serà un instrument real de promocion de la region administrativa francesa novèla, e l'occitan es bravament mai respectat a l'exterior de la region que pels politicians e foincionaris de la decentralizacion, mai a l'exterior pels potencials clients del torisme de Sud-Occitània (es una granda paradòxa). 4 / un ensenhament generalizat de l'occitan, coma pont de la latinitat, es una urgéncia per Sud-Occitània, e pas sonque per una elita, cal un granda programa regional d'ensnehament de l'occitan, coma aisina de desvolopament economic.
Per saber de quina manièra lo politic farà una reala politica per l'occitan, caldrà esperar decembre 2015, las eleccions regionalistas ; e lo primièr debat sul nom de la region, lo lògo e plan veire de quina manièra demandarà mai de poder a Paris per desvolopar la region.
Mas abans caldrà plan gaitar la resulta del 27 de setembre a Barcelona... E especialament la resulta del cap de lista l'ancian deputat europèu e ecologista catalan Raül Romeva, lo cap de lista #JuntsPelSi.