arcuèlh

divendres, de setembre 18, 2015

Robèrt Ménard manipula los mèdias parisencs

Sabèm jà que la mapa dels mèdias parisencs es centralizada (document al final), sabèm tanben que lo personal politic de la decentralizacion a la costuma de los emplegar per installar lo messatge politic en Occitània.
D'unes ciutadans e ciutadanas, e particularament dins l'administracion francesa en Occitània, mai tanben dins lo grope dels electors fidèls, se vòta grandament per aquel partit politic classificat a l'extrèma-dreita (sonque) pels professionals de la sapiença politica (universitat, mèdias, estructuras partidocratas francesas), pensan que lor cal far fisença.
Alara quora ièr Le Petit Journal de Canal Plus explica clarament l'engana prepausada per un reportatge in viu e fabricat en vrespada tranquilla a Besièrs, pel cònsol-productor en Robèrt Ménard, elegit FN-Divèrs-dreita-Nacionalista-Francesa, me sembla bon d'analisar.
Lo reportatge serà disponible sonque dedins Le Petit Journal del 17 setembre de 2015, e pendent quatre jorns.
Aprèp aquela vídeo-espectacla de las tèrras de conquèsta francesa, Occitània a Besièrs que pòrta las colors armadas de l'invasion de la violéncia d'Estat en man de l'extremisme tipe OAS (colors d'aquela decentralizacion), es una responsa de l'espectacle politic audiovisual made by una television parisenca (entrevista de Robèrt Ménard en directe dins los estúdios parisencs), e que Le Petit Journal de Canal Plus ne fa partit. Ai donc pas poscut installar lo nom de la vila en francés, mas ai servat las colors ambe la traduccion en occitan de la vila (car son plan los ciutadans de Besièrs qu'an votat per aquela equipa de manipulators politics, la còlha de Robèrt Ménard).... Robèrt Ménard explica en francés, ambe la traduccion en anglés, que los Sirians installats aquí : « vous n'êtes pas les bienvenus ici », al paire que parla ni francés, ni anglés ; i a un traductor cridat per la vídeo, lo montatge sembla alara pro clar e es descodat per aquel traductor anglés sense saber se l'anglés es necite, es estrangièr, «lor cal parlar anglés» ; es d'aquelas estupiditats francesas qu'avèm la costuma d'entendre en Occitània ; l'estrangièr parla anglés, la responsa lingüistica unica, dedins se parla SONQUE francés, e a l'exterior SONQUE anglés ! L'ignorança lingüistica frnacesa peta l'ecran de #YouTube made bay l'extrèmadreita francesa, mas es una ignorança que l'Estat francés fabrica sense ajuda que l'administracion educativa francesa, e los poders mediatics e politics.
La vídeo de Besièrs es a prepaus d'una familha de refugiats sirians dins lo barri de La Devèsa (tèrra liura en occitan, barri jamai visitat pels elegits en general), arribada vaquí tres annadas (e tranquilla tanben, mas que parla ni occitan, ni francés, car i a jamai agut de politica per los ajudar, exemple catalan al cap - www.nouscatalans.cat), se debana a Besièrs en vrespada, moment tranquil del quartier per poder filmar amb doás camèras per manipular coma cal YouTube..... Èra ièr al mitat del programa de diversiment politic Le Petit Journal de Canal Plus.

1 / La question se pausa : quina politica oficiala francesa per ensenhar las lengas de Besièrs, l'occitan e lo francés, per aver una bona integracion ? Car la migracion pòt èstre plan venguda s'es pas recebuda pel nacionalisme francés, aquel nacionalisme es pas sonque d'extrèma-dreita, de dreita o d'extrèma-esquèrra, es sovent ontologic a la pensada ensenhada en fRança.

2 / La question se pausa : de l'abséncia de politica lingüistica fabrica un terrenh favorable, una devèsa politica, a la manipulacion publicada sus #YouTube per un poder -aquí- de l'extremisme nacionalista francés (classificacion francesa qu'entendèm cada jorn coma una autra manipulacion, son puslèu nacionalista d'expansion etnica francesa o regionalistas d'expansion parisenca), la fauta a quí ?

3 / La question se pausa : quí a indicat la familha siriana a Robèrt Ménard, senon un foncionari de l'administracion de la fRança en Occitània ? La delacion administrativa es encara viva en fRança. Sul modèl de Lluís Companys, president de la Generalitat, arrestat en Bretanha pendent la guèrra de 1939/45, arrestat per la polícia francesa del regime de Philippe Pétain, regime installat per una votacion del parlament en 1939. Regime installat per una majoritat qu'i aviá socialista dedins.

4 / La question locala de l'informacion : a Besièrs, en Occitània, es aisit de portar un còp mediatic per desmontar las causas de l'extremisme francés, aquí aquela d'un Robèrt Ménard a Besièrs, quora pels autres sistèmas politics la complasença es la mira redaccionala ? Quina susfàcia dinerièra cal per poder parlar o redigir un article critic pel sistèma francés en Occitània ? Quin còst per zo far en francés o en occitan ?
5 / En complement a la precedenta, fauta pas mèdias locals del costat de Besièrs, es aisit per un jornal local, una ràdio locala, una television d'Occitània, de fa parier que @LPJofficiel de Canal Plus (jà interdit de conferéncia de premsa e de tot contcte ambe lo FN) ? E d'aquel complement, se cal pausar la question d'un poder FN, en realitat pertot. Quora jà i a complasença pels partits franceses en Occitània, que serà quora la censura serà forçada lo FN al poder ?
6 / E vist que l'afar tòca los mèdias parisencs, e tanben dels mèdias portaires del messatge expansionista parisenc, lor podèm far fisença ? Mas espèri que los que legíscan aquel blòg dempuèi sa creacion, an pas sempre en cap un grand dobte a prepaus dels mèdias parisencs, e sopbretot an una capacitat d'aver pichonetas aisinas per criticar totes los mèdias sense excepcion, a l'imatge de www.arrestesurimage.fr mas en lenga occitana.

-°-