arcuèlh

dimarts, d’octubre 20, 2015

24 octobre, I cal anar o pas, manifestar a Montpelhièr

Farai de pròsa «ortopetica e merdica» (vièlhs qualificatius panats a grands locutors de l'occitanisme, enfin que lo jacobinisme daissa parlar fòrt), coma se dèu dins la lenga dels trobadors. Perqué dins aquela lenga «merdica e ortopedica» que pòt aver un esperit critic, ai paur de veire un jorn dels gulags jacobins e letrats per aver criticar un sector de l'occitanisme que trapi pro fosc, e pauc clar politicament.

Montpelhièr, es aquí que lo president de l'IEO de l'epòca, un Robèrt Lafont refusèt un ostal sul modèl Georges Frêche coma sièti particular e nacional a l'IEO ! La rason : « tròp modèrne» ! Es vertat que la pensada Georges Frêche per desvolopar Montpelhièr an sempre estonat l'occitanisme de Montpelhièr. Es vertat que l'estudi de la lenga vièlha es devengut una granda tradicion que fabrica professors qu'an pas bonas aisinas per ensenhar e convéner la populacion de dintrar dins las classas bilingüas, en massa, o dins una Calandreta (mas Calandreta a curat un pauc lo problèma amlbe lo centre de formacion de Besièrs).

Vaquí un mes ai agut una paur, non pas vóler anar a Montpelhièr (lo darrièr que m'a empachat d'i anar es lo meu putanièr de notari a Carcassona, per la primièra), non pas vóler anar-s-i per entendre la FELCÒ e la pòrta-paraula escupir sus l'occitanisme, lo meu donc (lo qu'a fabricat sense ajuda l'occitanisme de las universitats, çaquelà - Marcèu Esquieu me ne parlèt sovent, e sembla tradicion occitana longassa) ; m'agrada pas de venir sosténer aquel tipe de personal que pensa politica comunista (o tota autra etiqueta politica francesa) abans de pensar a la lenga occitana.

Puèi ai après la granda novèla la FELCÒ Montpelhièr, per in-amistat ambe un organizador Federacion de las Calandretas, participarà pas a la manifestacion ; los autres professors de las autras regions i seràn quitament se son de la FELCÒ tanben, es plan lo discors ipocrita dels professors d'universitat de Montpelhièr qu'es problematic. Lo jacobinisme mata l'ensenhament digne de l'occitan a Montpelhièr, e per contagion, totas las universitats francesas en Occitània de Niça a Bordèu.

Autre problèma es lo tèma, recebut per sms « Manifestam pas per los occitanismes que, demai, s'aiman pas. Manifestam per la lenga, la cultura occitanas. Per recampar los simpatisents que son èlis lo nombre

O vòli plan creire ! Aquí avètz una leiçon de sciéncia politica pels estudiants de letras occitanas, aqueles que digun lor explica a l'universitat francesa l'associativisme modèrne occitan. I a mantunes occitanismes :
1 / aquel de la collaboracion ambe lo sistèma politic francés en Occitània, sempre la votz autoseleccionada dels professors d'universitat, per pauc que fasquèssen politica dins las aulas. Abans la revolucion francesa es l'autoseleccion naturala de las elitas qu'a matat lo sistèma politic. Per aquel occitanisme, sa sobrevivença serà unicament deguda a l'esperit decentralizador francés, e la moneda que portarà, l'OPLO per exemple.
2 / aquel de l'associativisme que dèu pregar a la subvencion e donc al sistèma politic francés que fabrica la gestion de la subvencionita en banh de la santa decentralizacion de 1982. Aquel crevarà lèu car la moneda publica serà lèu en manca, vist que lo sistèma francés li agrada melhor subvencionar lo nacionalisme lingüistic de color academica que non pas las associacions de «patois local»
3 / aquel occitanisme, mal format, qu'assaja de dubrir pòrtas que fRança vòl censurar gràcia al punt 1/ e 2/ ; e s'i a discutida possible entre 1/ e 2/ lo tresen es sistematicament elonhat de tot dialògue, e çaquelà a sistematicament portat las socializacions civicas de las lengas mesprezadas, e lo terratremol que far bolegar las asseguradas vias escolasticas.

Las tres qualitats (o gropes) deurián èstre ensenhadas als jornalistas franceses de la premsa provinciala, lor fauta corses en escòlas de jornalisme independent sul tèma.

Alara a Montpelhièr manifestarèm per quí ? Per los qu'aurà pòste public, en 1/, per los qu'auràn pòstes en CDD en 2/ o per aver una politica lingüistica per totes ?

Aquí pel S normal a Occitanisme.

Puèi quand lo ministèri nos explica, ambe un pòrta-votz plan occitanista (que manifesta sovent a Barcelona) - que l'independentisme catalan lor agrada pas e donc que nos o cal botar en sortina ; me sembla que justament lo conselh val animacion mai granda sul tèma ! E donc manifestacion de sosten politic a l'independentisme catalan coma ai vist en Bretanha, un país çaquelà ont i a una POLITICA LINGÜISTICA.



I a una politica lingüistica per trapar los mejans de crear una eficacetat lingüistica per la lenga bretona, e donc es natural qu'i aguèsse una demanda occitana per una politica lingüistica ; mas la caldrà pas donar als collaborators letrats de las universitats, car cada vagada qu'i a un projecte per desvolopar l'occitan (congrès occitano-català per exemple, son aquí per o mata dins l'uòu, o lei per l'occitan en Aran), ne son sistematicament contra ; exemple : la demanda politica d'ensenhament generalizat de l'occitan, sol mejan per ensenhar l'ignorança de tota la populacion sul tèma.



L'associativisme que salva l'occitan de non pas poder aver sa politica lingüistica, sobreviu per un artifici politic clar, lo sistèma politic francés non vòl èstre totalament franquista, li cal donar çaquelà una imatges positivas, quitament se son mediòcras.



E quora tot aquò es amagat pel sistèma associativista occitan, es simplament per non pas perdre la subvencion.



De dignitat per l'occitan ne cal, ambe lo sistèma qu'avèm sabi pas de quina manièra o podèm obténer, ni per las urnas, ni per la manifestacion, ni per las bombas, ni per la collaboracion exteriora, e encara mens quora los pòrta-paraulas de la politica en Occitània son pas capables de destriar AUTONOMIA e DECENTRALIZACION, CIUTADANETAT e NACIONALITAT, ADMINISTRACION e ASSOCIACION, MILITANT e EMPLEGAT d'ASSOCIACION, CAMPANHA ELECTORALA e RECERCA D'AJUDAS PER AVER SA SUBVENCION, OCCITAN e OCCITANISTA, SOCIAL e SOCIALISTA, PUBLIC e LA DEVESA, etc.



Mas caldrà manifestar ! E totes sus l'empont auràn pas dreit a la paraula, nimai èstre present dins l'organizacion per evitar rectorat e prefectura, dos endreits de pauc d'interès per l'autonomia occitana (levat que los occitans an de pagar per aiçò de la mediocritat administrativa francesa en Occitània), ni gaire ambe lo sistèma de la decentralizacion que de fiscalitat locala e de gestion lcoala ne vòl pas entendre a parlar, sobretot a París dins los luòcs de fabricacion de leis.

I serai en tota discrecion, per fintar la tenguda de la manifestacion e ne fabricar un resson INDEPENDENT.

-°-
 Radio Lenga d'Òc, serà la ràdio de la manifestacion.