arcuèlh

dimecres, d’octubre 28, 2015

Lo Sénat es contra, cal positivar

Lo Sénat a votat una volontat politica clara contra la dignitat per las lengas de fRança, es majoritariament de l'UMP-Les-Républicains, mas cal gaitar dins lo detalh.
Lo melhor argument Unióñ-Madrid-París-Les-Républcains es estat donat en matinada sus fRance Culture, per un deputat o senator de la Droma : « per la Carta es lo mot minoritària que me geina, perqué pas l'arab (?) donc es un document europèu dangierós per la coësion nacionala» (la nacion aquela es aquela de La Terreur de 1792).
Alara avèm los nom dels nacionalistas franceses que fan de la lenga de París lo sol instrument al monde per èstre democrata ; es ne ríson pas, son pas plegats de dire, o afortíscan sense regret, ni malèstre ! 
Cal notar qu'en 1992, es un Parlament grandament socialista qu'a votat l'article 2 de la constitucion, e qu'a enfangat la santa République française dins l'etnisme liçngüistic d'expansion. La democracia en fRança passa evidentament per un respecte de totas las lengas, sense aquò, NON i a la democracia.

E donc ai legit ambe interès lo comunicat del Partit Occitan sul tèma : 
E lo PNO, sempre un pauc en retard, pensa : 

Es evidentament lo moment de cridar a la democracia contra l'enemic de la democracia lingüistica en fRança. E la solucion es dins un programa politic que nos retorna lo dreit de crear leis adaptadas a Occitània, ont es marcat dins los programas (per los que i creson encara) ?

Lo pan banhat de Niça seriá autanplan bon qu'un Parlament Legislatiu en Occitània.

-°-