arcuèlh

dimecres, d’octubre 28, 2015

De l'utilitat del Sénat

I a una maissanta lenga evidentament occitanista que me fa saber que lo sénat (francés) còsta e donc que la supression del Sénat seriá utile pels comptes publics jacobins ; mas devon èstre grandas e maissantas lengas, separatistas segurament. E benlèu qu'an rason, per estauviar l'argent public, l'argent de totes/as (locutors occitans o pas) se cal separar del sénat francés ...
Imaginatz aquela soma (actualament inutile per la colletcivitat dita nacionala francesa), soma dedicada a la lenga occitana (utòpia ?), es mai o mens una realitat que podriá aital semblar a l'aplicacion de la lei 101 al Quebèc.
Donc avèm pel moment un sénat francés qu'es etnista, per aver votat l'article 2 de la constitucion qu'establís una ierarquia entre las lengas, coma un Adolf aviá installat una ierarquia umana en 1936, pels josius, gais, rròms, comunistas. Un sénat que pensa coma un deputat de la collaboracion jacobina e de la Droma que l'araba risca ambe la ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas e Minoritària, risca de lo far pujar.... Aquí lo bilhet se dèu encortejar, car i a long a dire !
Es un sénat qu'ajuda coma lo bipartisme PP-PS europèu a Estrasborg-Brussèllas, a destrusir la diversitat lingüistica e politica (veire bilhet precedent) en fRança.
Ligam www.vilaweb.cat
Lo tèxte prepausat es sense gaire d'interès o d'eficacetat immediata, mas es la pròva evidenta que l'egalitat republicana es clarament una destruccion de la diversitat umana, la version République française. Se caliá una pròva en sús !
Un amic m'a demandat d'escotar lo debat, li ai respondut que de verd, voliá pas damorar nègre de colèra. Per astre i a lo sénat per ajudar a se deslargar de als estupiditat legislativa francesa, etnista francesa, etnisme d'expansion ; car lo francés es utile a la constitucion coma lo curat a la pensada umanista ; o cal confirmar la lenga francesa es dintrada dins la constitucion sonque en 1992, per un vòt dels deputats socialistas-PRG-comunista e UDF-RPR... abans la santa e delicata puta de République française fasián sense l'article 2, mas tot èra escrit en francés.
Soi estat manifestar a Montpelhièr, ai reservat dins un òtel del grope ACCOR, tots los documents de reservacion per Internet èra TOTES en anglés : l'objectiu de l'article 2 èra la defensa del francés fàcia a l'anglés, capitada ? Non inutilitat del Parlament francés que sap pas se far aubedir ...Un gente jacobin es vengut m'explicar, dissabte sus l'esplanada, qu'es ma fauta se ACCOR parla anglés, car vòli promòure l'occitan, e «dividir fRança», pauc a pauc ambe aqueles discorses jacobins i van arribar del militants vist a Montpelhièr dincal sénat frnacés,  a fondar l'independentisme fòrt que fauta a Occitània.

La conclusion es simplassa,  se volèm -pòble occitan- aver una eficacetat legala, la cal pas francesa, cal coma pel Parlament de Navarra o pel Conselh del Comtat Venaissin, que votavan las leis dinca la traïson del 22 setembre 1792, cal tornar a la realitat democratica, votar las leis en Occitània.