arcuèlh

divendres, d’octubre 16, 2015

Pruna : ma colèra que me purgís lo maitin

Òlt-e-Garona es lo país de naissença de la pruna, la pruna confida, que los Franchimands díson « pruneaux d'Agen », los Angleses, mai intelligents, díson plum (la pruna naturala, d'Ente) e prune aquela fabricada pels Occitans de l'Agenés, Oèst-Occitània que l'administracion francesa dís Aquitània. Es un país que me bota en colèra cada jorn, o quasiment, anuèch èra al supermercat tolzan en veire aquò : 
De qu'ai poscut veire que te bota en colèra. E ben, l'Òlt-e-Garona es fièr de sas tradicions agricòlas e sobretot d'aver desvolopat l'agricultura dita independenta de la quimia, o biologica, AB que díson dins l'administracion de la consomacion del mercat-Estat jacobin francés. E donc te donan portada de producte d'aquel biais enganhador ; de que i a que fabrica colèra ? Avètz pas trobat ?
Es una colèra d'un redactor de blòg qu'a passat mai de temps dins los camps (per pagar sos estudis, a amassar prunas) e las usinas de l'Agenés que segurament mantunes de los lectors que son aquí a me legir. E amai de formacion agricòla, longassa, e tanben grandament ligada al mitan agricòl agenés, de tot tipe de produccion e sindicalisme o coorporatisme.
Donc es una colèra ensenhada, quand se sap que los païsans de la Coordination Rurale an probat dempuèi annadas -en collaboracion ambe la Confederacion Païsana- que son interessats a desvolopar las produccions biologicas en Agenés, e pas simplament per rason de CA, qu'es important, mas pas sufisent. Alara coma lo lòbi FNSEA ajuda a non pas èstre condemnat, lo lòbi Coorodinacion Rurale, ni tanpauc aqueles de la Confederacion Païsana, ajuda pas a èstre castigat per la justícia francesa.
L'assalt de las camèras es gaire valent per aquela visita al palatz de justícia d'un candidat FN de las eleccions a Vilanèva d'Òlt e tanben sindicalista de la Coordination Rurale. La justícia francesa pròba que sap castigar, a París e dins l'entrepresa Air fRance, la CGT, la Coordination Rurale e la Confédération Paysanne, mas pas la FNSEA ! (los amics dels Les Républicains e dels socialistas -pas pertot çaquelà ! mas a París e Brussèlas).
Aqueles païsans que son pro ardits per far de fen de levada a la prefectura, o serà per castigar Carrefour per aver gausat deteriorar l'imatge de la pruna confida d'Agen ?
Es que ne pòdi dobtar ?
Las incoëréncia de l'Òlt-e-Garona son talament granda  e portaire de colèra que doman n'aurètz una autra colèra... ensenhada tanben, mas directament sus la lenga occitana, dins un recanton de l'Agenés, que lo monde agricòl i tòca tanben, tanben per las ancianas candidaturas electoralas, la comuna de Laròca Timbauç, que i fan pruna e que las fan confidas tanben. Lo país de las prunas confidas es un país nègre, coma la pruna confida, nègre per l'occitan tanben.